Posteguillo: "Em costa dissociar les meues facetes d'escriptor i professor perquè em crec la literatura didàctica"

El Escritor Santiago Posteguillo
RICARDO MARTÍN/PLANETA
Actualizado: jueves, 23 octubre 2014 16:59

VALÈNCIA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor valencià Santiago Posteguillo confessa que li costa dissociar les seues facetes d'escriptor i de professor --que exercix a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI)-- perquè està convençut que la literatura pot tenir un caràcter didàctic. "Això no vol dir que no es pugua fer literatura que no siga així però jo em crec que la literatura puga tenir una vessant didàctica".

Així ho ha assegurat l'autor en una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la presentació a València de la seua nova obra, 'La sangre de los libros' (Planeta). Es tracta d'un viatge pels enigmes i grans obres de les lletres universals que planteja qüestions com per què Puixkin va morir en un duel, si és cert que s'han trobat proves de la reencarnació de Shakespeare o que 'La Divina Comèdia' va estar a punt de no publicar-se.

I ho fa mitjançant un conjunt de relats curts que amb pinzellades d'humor i misteri que s'endinsen en l'obra i biografia d'alguns dels més grans escriptors de diferents gèneres, nacionalitats i èpoques. D'esta manera, al costat de noms que es poden considera "canònics", com Víctor Hugo o Puixkin, el llibre "cola" altres que Posteguillo també reivindica com Emilio Salgari o Agatha Christie.

També té un record per a un altre valencià, Vicente Blasco Ibáñez, en què se centra el relat 'El arma secreta', que narra el "sorprenent" encàrrec de 'Els quatre genets de la Apocalipsi', el primer gran best-seller espanyol als Estats Units.

Però malgrat les seues diferències, baix tots els escriptors inclosos en el llibre subjau la presència comuna de la sang, "ja siga física o metafòrica". I ha posat com a exemple el sofriment de Charlotte Brontë, qui "va tenir la genialitat de reconvertir-lo, en lloc d'en soledat, en una obra mestra com 'Jane Eyre'", ha observat.

SALT A LA "GRAN LITERATURA"

'La sangre de los libros' seguix l'estela d'una obra anterior de Posteguillo, 'La noche que Franskentein leyó El Quijote', que perseguixen aprofitar la popularitat que ha aconseguit l'escriptor i professor gràcies a les seues trilogies històriques per a "acostar a la gent a grans figures amb l'esperança que d'estos llibres salten a la gran literatura".

Per esta raó, ha considerat que, més enllà del nombre de vendes, la "millor recompensa" per al seu nou volum seria que "un grapat de lectors" li digués ha conegut a tal o qual autor gràcies a la seua obra. Així i tot, 'La sangre de los libros' va ja per la segona edició.

Finalment, Posteguillo ha expressat la seua satisfacció per la concessió, ahir del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, atorgat per l'Institut de Cultura de Barcelona. Un guardó "molt estimulant", més encara tenint en compte que en la seua primera edició el premi va anar a parar a l'escriptora britànica Lindsey Davis, ha dit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià