El PSPV denuncia la "desastrosa" gestió de residus i el "fracàs" del model de consorcis imposat pel Consell

El Diputado Socialista Francesc Signes
CORTS
Actualizado: martes, 22 abril 2014 12:44

VALÈNCIA, 22 Abr. (EUROPA PRESS) -

El portaveu socialista de Medi Ambient en les Corts Valencianes, Francesc Signes, ha denunciat la "desastrosa" situació de la gestió dels residus a la Comunitat Valenciana i el "fracàs" del model de consorcis imposat pel Consell. Signes ha recordat que fa 17 anys que es va aprovar el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana "i encara la majoria del territori manca de les instal·lacions previstes", ha lamentat.

Alhora, el socialista ha denunciat que "han passat entre huit i deu anys des de la constitució dels consorcis de residus i encara no s'han construït les plantes o abocadors adjudicats", i ha insistit que "la raó d'esta situació és la planificació imposada pel Consell i l'invent dels consorcis com a instrument de negoci".

Sobre esta qüestió, ha recordat que els residus municipals són gestionats per consorcis controlats per la Generalitat i les diputacions provincials, que ostenten el 40 per cent de la seua participació. Per a Signes, "es tracta d'un model únic a Espanya, l'objectiu del qual és assegurar la privatització de la gestió dels residus i decidir les adjudicacions dels contractes". En este sentit, ha indicat que "des del Consell s'ha impedit tota iniciativa de gestió municipal dels residus".

Alhora, ha denunciat que "el número i distribució dels consorcis s'ha realitzat en funció d'assegurar un volum de residus rendible per a l'explotació privada", i alhora ha alertat que "este model implica un sobrecost que estan assumint els ciutadans, perquè han de pagar un benefici empresarial i un transport excessiu fins a les plantes o abocadors".

El diputat ha indicat que "en tots els consorcis s'incomplix el principi de proximitat, que és bàsic en la gestió de residus perquè disminuïx les distàncies del transport i permet plantes xicotetes amb menys impacte ambiental i social". Sobre esta qüestió, ha assenyalat que el Consell "ha sigut incapaç de generar el consens social necessari per a construir les instal·lacions de tractament i eliminació de residus previstes per a la nostra Comunitat".

Finalment, Signes ha denunciat que, en aplicació de la Llei estatal de Racionalització de les Entitats Locals, aprovada el desembre de 2013, els consorcis passen a integrar-se en la Generalitat, perquè és qui ostenta la majoria de la participació, formant part del seu pressupost.

Per a Signes, "el Consell només volia controlar les adjudicacions dels contractes dels consorcis i ara s'ha convertit en el seu màxim responsable". Sobre esta qüestió, ha assenyalat que la consellera d'Infraestructures, Isabel Bonig, "ha d'elaborar urgentment un pla que acabe amb el caos actual" i ha exigit que "els residus es gestionen amb els criteris d'un servici públic i no d'un negoci privat".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià