El PSPV no dona suport a l'ús del 155 per modificar el model d'immersió lingüística a Catalunya: "No. Així de clar"

Jorge Rodríguez i Inma Sánchez en roda de premsa
EUROPA PRESS
Publicado: lunes, 19 febrero 2018 15:06

VALÈNCIA, 19 Feb. (EUROPA PRESS) -

El PSPV ha remarcat aquest dilluns que no dona suport a la vigència de l'article 155 de la Constitució per modificar el model d'immersió lingüística a Catalunya com ha proposat el Govern central, malgrat que alguns 'barons' del PSOE han eixit en defensa del castellà a Catalunya i han advocat per garantir el dret dels pares a triar l'idioma vehicular en el qual estudien els seus fills.

Així, preguntada per si els socialistes valencians donen suport a aquesta iniciativa de l'Executiu, la secretària d'Educació del PSPV, Inma Sánchez, ha subratllat: "No. Així de clar".

Sánchez ha comparegut en roda de premsa acompanyada pel portaveu de la formació, Jorge Rodríguez, per fer un balanç sobre les polítiques educatives posades en marxa a la Comunitat Valenciana, en ser preguntada per la posició dels socialistes valencians sobre aquesta decisió de l'Executiu de Mariano Rajoy.

Sobre aquest tema, ha assegurat que el PSPV no dona suport al fet que es modifique el model lingüístic a Catalunya.

"No. Així de clar", ha asseverat, per assenyalar seguidament que la Valenciana és una comunitat bilingüe que compta amb dues llengües oficials: el valencià i el castellà.

En aquest sentit, ha defensat la llei de plurilingüisme, aprovada la setmana passada en les Corts, que "l'única cosa que busca és donar resposta al fet que l'alumnat aprenga tres llengües --castellà, valencià i anglès--, en finalitzar la seua escolarització", ha indicat, per assenyalar que serà la comunitat educativa de cada centre educatiu la que escollirà la llengua.

D'aquesta manera, no considera que l'anterior decret de plurilingüisme, que va ser suspès cautelarment pel TSJCV, "fóra un error perquè estava "participat pels pares" i buscava millorar el sistema educatiu, però sí que ha reconegut que estava "més fragmentat" pels nivells a escollir, que l'actual llei.

Per això, ha acusat el PP, que va votar en contra d'aquesta norma, de "voler fer creure als valencians que aquí estem en un estat independent i que som igual que Catalunya", quan "això no és veritat". "Aquest problema només està en el cap de les persones que no volen treballar per l'educació i la Comunitat", ha considerat.

Així mateix, ha criticat que la síndica del PPCV i presidenta del partit en la Comunitat Valenciana Isabel Bonig, apuntarà durant el debat parlamentari que al final amb aquesta llei l'anglès s'impartirà un 0%, quan la norma marca que es podrà donar entre el 15 i un 25%.

"Siguem seriosos, perquè entre el 15 i 25% no cap el zero", ha asseverat Sánchez.

UN MÍNIM DEL 25% DE CASTELLÀ

A més, ha defensat que el text compleix amb el que marca la llei per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) que "demana un nombre d'hores raonable en castellà" i garanteix el castellà a les aules com apunten diverses sentències del Suprem que apunten a un mínim del 25%.

"Nosaltres tenim dues llengües oficials i per això recull que el temps mínim impartit en valencià i en castellà ha de ser d'un 25% en tots dos casos", ha valorat.

A partir d'ací, ha postil·lat, "cada centre, tenint en compte la seua realitat, decidirà el model que trie la seua comunitat educativa".

Preguntada per les declaracions del diputat de Compromís, Josep Nadal, que va assenyalar que no era la norma que haguera publicat Compromís, Sánchez ha admès que és "evident" de la mateixa manera que potser tampoc seria la que els socialistes hagueren tret endavant, però "això és un govern conjunt i en això consisteix el mestissatge".

Al seu parer, no és una qüestió de gustos, sinó que els alumnes de la Comunitat aprenguen les tres llengües "independentment de la seua condició socioeconòmica".

"ATACAR LA NOSTRA LLENGUA"

Per això, Jorge Rodríguez ha criticat que el president del Govern central, Mariano Rajoy, celebrara el dissabte passat un acte a Elx i "no diguera ni una sola paraula sobre els casos de corrupció que assolen el seu partit ni fera ni una sola proposta sobre la infrafinanciació, però sí que tinguera temps per atacar la nostra llengua".

"Sembla que el que s'ha establert és una carrera entre PP i Cs per veure qui dels dos és més de dretes", ha afegit.

"Trobem a faltar que en lloc de venir a invertir i parlar de finançament, vinguera a deixar-se veure i a provocar els valencians per aquesta carrera boja per ser més de dretes que Cs", ha subratllat.

POLÍTIQUES EDUCATIVES DEL CONSELL

Rodríguez ha posat en valor les polítiques educatives iniciades pel govern de Ximo Puig com són el programa de gratuïtat de llibres de text XarxaLlibres, per al qual en el primer any es van destinar 29 milions i aquest segon 32 milions, i que ha arribat al 100% dels col·legis públics i al 73% dels concertats, així com el programa de construcció i millora de centres educatius 'Edificant'.

Sobre aquest tema, Sánchez ha començat que un total de 259 municipis ja han demanat participar al programa, el 65-70% del total, i ja hi ha 2.500 actuacions que estan sent valorades i s'ha contestat al 40%, per la qual cosa ara els ajuntaments hauran de presentar les seues memòries.

"Hem de crear espais educatius que s'adeqüen a l'educació del segle XXI, amb aules que siguen més eficients i sostenibles, ha reivindicat.

Per al PSPV, ha remarcat, l'educació és "un pilar fonamental de present i de futur" i, per això, ha posat en valor altres iniciatives iniciades com són la baixada de taxes universitàries, el bo infantil, l'augment de docents, la baixada de ràtios o l'ampliació en el nombre d'inspectors i de cicles formatius, entre altres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià