TC estudia si és constitucional equiparar embrions a fills per a tenir plaça escolar a la Comunitat

Tribunal Constitucional
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 2 febrero 2015 11:09

VALÈNCIA, 30 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit una qüestió d'inconstitucionalitat contra l'article de la Llei de Protecció de la Maternitat aprovada en 2009 pel Govern valencià en què s'equiparava embrions a fills per a aconseguir una plaça escolar en l'autonomia.

   Així ho recull este divendres el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), consultat per Europa Press, en què es concreta que esta qüestió d'inconstitucionalitat ha estat plantada per la secció cinquena de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

   En concret, l'article controvertit de la normativa valenciana és el 22, que establix que en els processos d'admissió d'alumnes de centres docents no universitaris mantinguts amb fons públics, els alumnes amb la seua mare en estat de gestació, es beneficiaran d'una puntuació idèntica a la qual obtindrien si ja haguera nascut el seu nou germà o germans, en el cas de gestació múltiple. Per a la justificació de l'esmentat extrem es requeria certificació mèdica que acreditara l'embaràs en el moment de la presentació de la sol·licitud d'escolarització.

   El tribunal valencià ha plantejat esta qüestió d'inconstitucionalitat davant del TC a l'entendre que podria haver una vulneració de l'article 149.1.30 de la Constitució, que indica que la regulació de les condicions d'obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals i normes bàsiques són competència exclusiva de l'Estat, i no de les CA.

   En 2013 es va conèixer també, en esta línia, que un jutjat de València havia declarat nul·la una resolució de la Conselleria d'Educació per la qual s'equiparaven els drets dels xiquets ja nascuts amb els quals estaven en període de gestació per a aconseguir una plaça en un centre, en entendre que esta regulació no corresponia a la comunitat autònoma, sinó a l'Estat.

   Front a esta resolució, la consellera María José Català ha anunciat que anaven a recórrer esta decisió perquè la resolució d'admissió d'alumnat estava recollida a la Llei de Protecció de la Maternitat, i el que feia el seu departament era "complir amb la normativa autonòmica", ha dit al seu moment.

ÚNICS VOTS DEL PP

   Les Corts Valencianes van aprovar en 2009, amb els únics vots a favor del PP, la Llei de Protecció de la Maternitat, per a "garantir el dret a la vida des del moment de la concepció", així com "el suport a la dona embarassada i els recursos econòmics, sanitaris i educatius", segons s'ha indicat. Per la seua banda, els grups de l'oposició, que van votar en contra, van criticar que es tractava d'un text "ideològic" i "immoral", i han lamentat la falta de consens en un tema "tan important".

   La llei, que va arribar al Parlament per una Iniciativa Legislativa Popular i, després, ha estat esmenada en la seua totalitat per un text del PP en què s'incloïa el contingut de l'avantprojecte de llei que preparava el Consell en la mateixa matèria, ha estat defensada per la diputada popular María José García Herrero, que ha destacat que "per primera vegada a Espanya es crea un marc jurídic per a defensar el dret a la maternitat".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià