La tècnica CGHarray analitza de manera ràpida embrions i mitiga efectes negatius d'embarassos de dones majors

IMAGEN DE LABORATORIO
CREA
Actualizado: martes, 21 octubre 2014 16:44

VALÈNCIA, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudi científic fet pel Centre mèdic de Reproducció Assistida de València (CREA) conclou que l'ús de la tècnica CGHarray, que permet estudiar els 24 cromosomes de l'embrió de manera ràpida i eficient, mitiga els efectes negatius dels embarassos en edats avançades.

Tot i els avenços que hi ha en les tècniques de reproducció assistida, les taxes d'embaràs que s'aconseguixen amb Fecundació in vitro en dones a partir dels 38 anys són inferiors que les obtingudes en dones més joves ja que s'obtenen menys embrions, de més baixa qualitat i amb major incidència d'aneuploidies (alteració en el nombre dels cromosomes), segons ha explicat en un comunicat el centre.

El Screening genètic preimplantacional (SGP) permet analitzar en els embrions obtinguts per fecundació in vitro les anomalies cromosòmiques i transferir a l'úter matern embrions euploides, és a dir, amb el número correcte de cromosomes.

La tècnica utilitzada per al SGP a partir de 1997, anomenada FISH, permetia l'estudi d'una sèrie limitada de cromosomes que estan implicats en els avortaments però, molts altres, quedaven sense estudiar. Amb el temps s'ha desenvolupat una nova tècnica anomenada CGHarray, que permet estudiar els 24 cromosomes de l'embrió de manera ràpida i eficient.

L'ús d'esta tècnica en pacients d'edat avançada que realitzen una fecundació in vitro augmenten les taxes d'embaràs i reduïxen les d'avortament al permetre una selecció d'embrions sense aneuploidies per a la seua transferència a l'úter.

Però cal tenir en compte que el SGP no pot "curar" a l'embrió, és a dir, si presenta una alteració en el nombre dels seus cromosomes no pot ser reparat, per la qual cosa si tots els embrions de la parella estan afectes d'alguna alteració, no es podrà obtenir cap embrió "sa" per a poder transferir.

ESTUDI

CREA ha revisat tots els casos de SGP amb CGHarray en pacients amb pronòstic dolent per tenir edat avançada (més de 40 anys) o avortaments de repetició (més de 2 avortaments) o fallada d'implantació (transferència de 4 em-brions de bona qualitat sense aconseguir gestació) i ha conclòs que l'ús del CGHa permet mitigar l'efecte de l'edat materna sobre les taxes d'embaràs i avortament.

Els resultats de l'estudi, presentats al congrés de la Societat Espanyola de Fertilitat, demostren que efectivament, en els casos en els quals després d'aplicar la tècnica de SGP per CGHa s'aconseguix transferir embrions euploides, és a dir, amb el número correcte de cromosomes, les taxes d'implantació, gestació i avortament en dones d'edat avançada s'igualen a les de dones de menor edat, segons les mateixes fonts.

Les dades coincidixen amb altres publicats a nivell nacional i internacional que confirmen aquest efecte beneficiós de l'ús del SGP amb CGHa en dones d'edat avançada. CREA aplica la tècnica de SGP mitjançant CGHa en pacients de pronòstic dolent des de l'any 2011 i a final de 2013 van revisar els efectes.

Actualment se seguixen desenvolupant noves tècniques per simplificar i millorar el screening genètic preimplantacional. La combinació de mètodes específics per al cultiu embrionari fins a l'estadi de blastocist, al costat de nous procediments basats en la utilització de la tecnologia Làser per a la biòpsia dels blastòmeros, permet millorar encara més les opcions d'embaràs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià