El TSJCV avala la moció de censura en Alberic que va donar l'alcaldia a Toño Carratalá (PP)

Actualizado: viernes, 19 diciembre 2014 17:49

VALÈNCIA, 19 Dic. (EUROPA PRESS) -

La secció cinquena de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha avalat la moció censura del 20 de gener de 2012 en Alberic (València) que va donar l'alcaldia a l'actual primer edil, Toño Carratalá (PP).

Així, el tribunal valencià desestima el recurs interposat per l'anterior màxim dirigent en Alberic, Faustino Sala, contra la resolució del jutjat del Contenciós València i dota de legalitat a l'actual equip de Govern a la localitat.

Per a arribar a esta conclusió, el TSJCV es mostra d'acord amb allò al·legat pel jutjat d'Instància a l'entendre que tenint en compte que el recurrent va abandonar el ple abans d'iniciar-se la votació, l'absència equival, a efectes de la votació corresponent, a l'abstenció, pel que no va votar contra l'acord recorregut --la moció--, i això implica la inadmissió del recurs.

Sobre esta qüestió, el tribunal explica que "la legitimació d'un regidor per impugnar acords del Ple de l'Ajuntament prové, en primer lloc, de l'interès al correcte funcionament de la corporació, i quan la llei restringix esta legitimació als regidors que hagueren votat en contra de l'Acord que s'impugna està aplicant el principi que ningú pot anar contra els seus propis actes, per la qual cosa si els regidors han tingut l'oportunitat d'oposar-se a l'acte i, tot i això, este es consent mitjançant l'abstenció o es vota a favor, és lògic que esta legitimació genèrica que s'atorga als regidors per a impugnar els actes de les administracions locals es veja limitada".

En esta línia, afegix que no oferix "dubte" que la legitimació s'atribuïx als membres de la corporació que hagueren votat en contra de l'adopció o aprovació d'un determinat acte. "Resulta patent --afegix-- que les discrepàncies en els òrgans col·legiats que integren l'administració local han de manifestar-se inicialment en seu de l'òrgan, ple, que exercix per diferents mitjans el control i fiscalització de l'actuació dels altres òrgans de govern. Abstenir-se de mostrar una opinió contrària a un concret acord municipal a l'acte de formació de voluntat, i després pretendre la seua impugnació en via jurisdiccional, no cap".

El grup municipal popular de Alberic, en sessió de data 9 de gener de 2012, va acordar l'expulsió del grup polític municipal a Faustino Sala, sense que este acord fora recorregut. Este mateix dia té entrada a l'Ajuntament el comunicat de moció de censura a l'alcalde presentat per sis regidors del PP i quatre d'UV.

Durant la Sessió Extraordinària de 20 de gener del mateix exercici, Sala va sol·licitar l'ús de la paraula, sent-li denegada per la presidència, qui ha manifestat que l'ús de la paraula li corresponia a Carratalá, per la qual cosa alguns regidors, entre els quals hi ha Sala, van abandonar la sessió i van manifestar que el que se n'anava a fer era una il·legalitat.

En conseqüència, el tribunal entén que el regidor recurrent no va votar en contra de l'acord impugnant-lo, el que determina l'íntegra desestimació del recurs d'apel·lació perquè considera que la sentència recorreguda és ajustada a dret.

ALCALDE DEMANA "UNITAT" DEL PP

L'alcalde de Alberic, Toño Carratalá, s'ha mostrat "content" per la decisió judicial però ha fet una crida a la unitat del Partit Popular "perquè es deixe de mirar enrere i es configure un bloc unit amb vista al pròxim any, en què s'afrontaran tres processos electorals", ha remarcat.

"La justícia --ha agregat-- ha avalat el que es va fer el 2012, pero l'actual equip de Govern que jo dirigisc no s'ha caracteritzat per estar en lluites del passat, sinò per estar centrat en el present i en el futur, amb grans exigències i motivacions per a tots els veïns d'Alberic".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià