AMPL-El fundador de l'Institut Nóos desvincula a Urdangarín d'un presumpte desviament de 2,3 milions del Govern de Matas

Actualizado: lunes, 11 julio 2011 17:05

L'expresident de l'entitat nega que aquesta destinés a altres fins els fons que l'Executiu va abonar per a la celebració d'un fòrum


PALMA DE MALLORCA, 11 Jul. (EUROPA PRESS) -

El fundador de l'Institut Nóos, Diego Torres, ha negat davant del jutge instructor del cas Palma Arena que mentre el Duc de Palma, Iñaki Urdangarín, presidia aquesta entitat dedicada al patrocini i mecenatge, es desviessin a altres fins 2,3 milions d'euros que el Govern va abonar a aquest organisme els anys 2005 i 2006 per a la celebració d'un fòrum sobre turisme i esport, tot i que no se sap el destí que es va donar a part d'aquests fons. És més, l'imputat ha desvinculat al marit de la Infanta Cristina de qualsevol mena d'irregularitat.

Durant la seva comparecència davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 3, José Castro, i el fiscal anticorrupció Pedro Horrach, el successor d'Urdangarín al capdavant de Nóos ha assegurat que les dues edicions anuals de l'esdeveniment organització de les quals està sent investigada -i a les quals es van destinar 1,2 milions el 2005 i 1,1 un any després- es van portar a terme i per tant es va donar compliment a la pretensió dels dos convenis signats per a les dues celebracions, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Tot això tot i que les indagacions apunten que la despesa que en el seu moment es va pressupostar per a la celebració del Fòrum Illes Balears Tour Esport -primera edició del qual a penes va durar tres dies, entre el 22 i el 25 de novembre del 2005- no ha estat justificat. Un context en el qual, a més, l'imputat ha eludit involucrar a Urdangarín, sobre qui ha estat preguntat diverses vegades per part del jutge i el fiscal a fi de averiguar la responsabilitat que el Duc de Palma hauria tingut en els fets investigats.

Torres, defensat per l'advocat barceloní Manuel González Peeters i compareixença del qual s'ha prolongat durant al voltant de tres hores, ha posat èmfasi durant tota la declaració que els treballs es van realitzar i, de fet, per demostrar-ho ja va lliurar als investigadors nombroses factures que acreditarien que els 2,3 milions han estat destinats per tal dels convenis i no a fins particulars.

En concret, l'encausat, professor associat en la ESADE i expert en estratègia i patrocini, ha passat a Urdangarín en la presidència de l'Institut Nóos després que el Duc de Palma abandonés el càrrec. L'imputat no només ha estat vinculat a aquesta entitat, seu del qual no ha estat fins ara trobada pels investigadors, sinó que també ha assessorat a altres empreses en matèria de mecenatge i responsabilitat social.

Després de ser citat pel jutge, el mateix Torres ha manifestat a Europa Press sentir-se sorprès per la decisió del magistrat d'emplaçar-lo a declarar en la peça número 25 d'aquest complex cas, que a nivell global investiga el presumpte desviament de més de cinquanta milions d'euros públics durant la construcció del velòdrom palmesà (2005-2007).

MATAS VA DEFENSAR LA UTILITAT DELS DOS CONVENIS

Precisament, sobre els convenis investigats, el llavors president del Govern balear, Jaume Matas, ha admès en la seva declaració com a imputat que va recomanar signar els convenis i que "ho tornaria a fer", tal com va recalcar l'ex cap de l'Executiu a preguntes de la Fiscalia. Ha estat d'aquesta manera com Matas va defensar la utilitat dels convenis i la seva tramitació, després d'assegurar que "tot es va fer de manera correcta".

Tot i això, sobre aquests fets ja s'havia interessat el Ministeri Públic en altres compareixences del cas. Així, sobre aquesta qüestió va estar interrogada la llavors cap de gabinet de Matas, Dulce Linares, qui va afirmar davant del jutge, també en qualitat d'imputada, que la decisió de gestar el conveni ha estat adoptada per Matas, tot i que va negar que l'excap de l'Administració autonòmica li donés cap ordre perquè prescindís del control de la despesa pressupostada.

Mentrestant, sobre aquesta qüestió també va estar preguntat el llavors conseller de Turisme i actual diputat del PP, Joan Flaquer, qui en la seva compareixença com a testimoni va assegurar ignorar, per contra, qui va gestar el conveni, tot i que va defensat que amb aquesta iniciativa l'Executiu pretenia apostar "per l'harmonització del turisme i l'esport". Cal recordar que, abans que s'iniciessin les investigacions, el PSIB va denunciar al principi les irregularitats entorn de l'organització d'aquest esdeveniment sobre turisme esportiu i va exigir per a això informació detallada sobre les despeses del Fòrum.