Els municipis de Calvià, Llucmajor, Marratxí i Manacor deuen 9 milions d'euros al Consell pel servei de bombers

Actualizado: martes, 11 enero 2011 15:41

PALMA DE MALLORCA, 11 Ene. (EUROPA PRESS) -

Els ajuntaments de Calvià, Llucmajor, Marratxí i Manacor acumulen un deute que puja a 8,9 milions d'euros pel servei de prevenció extinció d'incendis que ofereix el Consell de Mallorca, quantitat que correspon a l'1% de pressupost anual d'aquests municipis i que en alguns casos han deixat d'abonar-se des de fa vuit anys.

En concret, l'ajuntament calvianer manté un deute de 6,5 milions d'euros, després d'haver deixat de pagar el servei des del 2002 al departament de Cooperació Local i Interior del Consell de Mallorca, que dirigeix Miquel Rosselló, que és el que té les competències a Mallorca.

Per la seva banda, el consistori de Llucmajor deu ja a prop d'1,1 milió d'euros, de les anualitats del 2008, 2009 i 2010, mentre que el de Marratxí i Manacor acumulen un deute contreta de 647 mil euros i 706 mil euros respectivament (de les quotes dels dos últims exercicis).

Segons ha exposat Rosselló en roda de premsa l'únic municipi de més de 20.000 habitants que no deu res és Inca, si bé ha precisat que hi ha algun altre municipi amb menys població que tampoc ha complert amb les seves obligacions fiscals, el que eleva el deute global a gairebé 10 milions d'euros, que el CIM ha deixat d'ingressar a l'incomplir-se els conveni de bombers vigents des de 1984 amb els entitats locals de les Illes.

El conseller d'Interior va exposar aquesta situació després que l'Ajuntament de Montuïri denunciés el conveni relatiu al servei de bombers que rep.

Per la seva banda, el director insular d'Emergències, Guillem Bauçá, es va referir al fet que els quatre ajuntaments pertanyen al PP i ha recordat que el Consell "podria presentar la factura" als municipis morosos i cobrar els deutes contrets emparant-se en l'ordenança fiscal autonòmica, si bé va optar per arribar a un acord "satisfactori" per a totes les parts i posar fi a un problema que afecta un servei "imprescindible" per als ciutadans.

"Som conscients de les dificultats econòmiques que travessen els Ajuntaments" ha afirmat Rosselló, qui ha dit no compartir la presa de decisions "unilaterals" -en al·lusió a Montuïri-.

Davant d'aquesta situació, va proposar obrir un debat entre totes les institucions per intentar arribar a un acord global que posi fi al problema.

UNIFICAR TOTS ELS SERVEIS

Segons ha apuntat Rosselló, el fòrum d'aquestes reunions serà l'Assemblea d'Alcaldes de Mallorca i un dels temes que es posaran a sobre de la taula és la proposta d'unificar tots els serveis d'emergències, bombers, incendis forestals i el 061 "el que permetria estalviar diners, rendibilitzar recursos humans i ser més eficaços", va incidir.

En aquest sentit, ha recordat que altres comunitats com Catalunya, País Valencià o País Basc disposen d'un únic organisme, i ha apuntat que si s'aconseguís unificar tots els cossos en un únic ens d'emergències seríem dels millors d'Espanya, pel que fa a personal i mitjans disponibles.

Sobre aquesta qüestió, el conseller d'Interior va revelar que disposen d'un avantprojecte de llei d'emergències de Balears que bé podria servir de marc adequat per començar a afrontar aquesta qüestió, si bé, ha admès que la seva aprovació deurà posposar-se fins a la pròxima legislatura tenint en compte que l'establiment d'un model estratègic d'aquestes característiques requereix més de cinc mesos de negociacions per arribar a un consens polític que ho faci viable.