El Govern diu que li "fa mal" no formar part del Consorci de l'Institut Ramon Llull per "l'error històric" de Matas

Actualizado: lunes, 31 marzo 2008 20:50

PALMA DE MALLORCA, 31 de març (EUROPA PRESS)

El conseller de presidència, Albert Moragues, ha assegurat avui que li "fa mal" no poder formar part del Consorci de l'Institut Ramon Llull, a causa del "greu error històric" que, segons la seva opinió, va cometre l'executiu de Jaume Matas quan va decidir sortir de l'Institut Ramon Llull, tot i que esperarà que a començament d'estiu el Govern pugui integrar-se al consorci.

Moragues va fer aquestes declaracions a l'acte de creació de la Fundació Ramon Llull, celebrat aquest matí a Andorra i en què el conseller de presidència, el ministre andorrà de Cultura, Juli Minoves, i el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, van signar una declaració d'intencions en el qual han expressat la seva "voluntat decidida" de sumar esforços en la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes.

El conseller va recalcar que el Govern d'Antich està en "camí de rectificar" la decisió "equivocada" de l'anterior Executiu balear de sortir de l'Institut Ramon Llull i que, segons va criticar, va suposar "tancar una pàgina de la història comuna que Catalunya i Balears havien començat des del convenciment que calia disposar d'un ens que ens permetés projectar a l'exterior la llengua i la cultura que ens són pròpies i comuns".

Per aquesta raó, es va comprometre a recuperar el "temps que ens han fet perdre" i, en aquesta línia, va citar l'article 5 de l'Estatut d'Autonomia de les Balears que obliga a promoure "la comunicació, l'intercanvi cultural i la cooperació amb les Comunitats i els territoris, pertanyents o no a l'Estat Espanyol, que tenen vincles lingüístics o culturals amb les illes Balears".

Alhora, va expressar la seva disposició que "més aviat que tard la Fundació Ramon Llull avui constituïda pugui donar aixopluc a altres territoris que tenen, com Balears, el català com a llengua pròpia", referint-se a la Comunitat Valenciana.

Moragues va recalcar que el Govern s'ha compromès a impulsar unes polítiques i un model de societat que "aturi el procés de destrucció de la cultura pròpia i que tingui de veritat la nostra llengua com a vehicle d'entesa i no confrontació".

D'altra banda, va remarcar el compromís de l'executiu a "desterrar per sempre mai les estratègies consistents a enfrontar la societat a partir de la llengua, a dissenyar una polèmica inexistent al carrer i a fer bandera del bilingüisme excloent".

Alhora, el conseller de presidència va recordar que el reingrés a l'Institut Ramon Llull, que tindrà la seu social en el Principat d'Andorra i que durant uns mesos estarà dirigida per Josep Bargalló, figura a l'acord de govern que van signar el PSIB, UM i el Bloc.

Finalment, Moragues va apuntar que actualment, els serveis jurídics del Govern estan estudiant l'esborrany dels nous Estatuts del Consorci, així com l'esborrany del conveni de col·laboració que farà falta signar entre la Generalitat de Catalunya i l'Executiu balear una vegada aprovats els Estatuts.

Per la seva banda, el ministre portaveu del Govern d'Andorra, Juli Minoves, va indicar que amb l'acte d'avui es compleix l'objectiu que es va marcar en el Santuari de Cura el passat 17 de desembre del 2007, quan el Govern andorrà, la Generalitat de Catalunya i l'executiu balear van signar una declaració conjunta per tornar a fundar l'Institut Ramon Llull, modificant els estatuts del consorci, perquè Balears torni a participar en els òrgans de direcció corresponents.