PSM-IV-ExM proposa que la Constitució també limiti l'aportació de les comunitats a l'Estat, com a Alemanya

Antoni Alorda Y Biel Barceló
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 23 agosto 2011 20:01


PALMA DE MALLORCA, 23 Ago. (EUROPA PRESS) -

El líder de la coalició PSM-IV-ExM, Biel Barceló, ha considerat almenys "sorprenent" la proposta del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de reformar la Constitució per establir una regla que garanteixi l'estabilitat pressupostària, en relació amb el dèficit estructural i al deute, recordant les vegades que per altres causes s'ha proposat la reforma de la Carta Magna, obtenint sempre la negativa dels dos grans partits.

En declaracions a Europa Press, Barceló ha incidit que resulta "difícil" d'entendre que quan en temps passats s'ha plantejat alguna reforma constitucional "semblava que arribava la fi del món", i tot i això, ara, davant d'una crisi "conjuntural", el Govern proposi una mesura d'aquest calat i el PP reculli el guant. Sembla, ha opinat, que la Constitució ha deixat de ser alguna cosa "sacralitzada", en el cas de la qual, assenyala Barceló, també podria plantejar-se la següent modificació.

En aquest sentit, el líder nacionalista proposa modificar la Constitució perquè incorpori un límit de l'aportació de les comunitats autònomes a l'Estat, igual que succeeix a Alemanya, on els 'landers' no poden aportar més del 4% del PIB al Govern federal, ja que es considera que superar aquest llindar comportaria el progressiu empobriment dels territoris.

Barceló recorda que Balears aporta el 14%, alguna cosa que a Alemanya "estaria totalment fora de la llei". Per aquesta raó, el líder del PSM carrega contra el Govern perquè considera que la Constitució és modificable per a les qüestions que interessen als partits majoritaris, i que, segons la seva opinió, no afavoreixen el global dels ciutadans.

El passat 16 d'agost, el president francès, Nicolás Sarkozy, i la canceller alemanya, Angela Merkel, van acordar proposar a la resta membres de l'eurozona que incloguin en les seves respectives constitucions una regla d'equilibri pressupostari, alguna cosa que preveu la constitució alemanya des del 2009, i que altres països com Itàlia ja han mostrat la seva voluntat d'aplicar.