La recepta electrònica a Balears ha permès en el seu primer any reduir un 10% la demanda de cita en Atenció Primària

Actualizado: jueves, 24 febrero 2011 18:18

Thomàs subratlla que Balears "aposta i aprofundeix" en l'aplicació de les noves tecnologies


MADRID, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicens Thomàs, ha detallat aquest dijous que el primer any d'implantació de la recepta electrònica a Balears va permetre reduir un 10% de la demanda de cita als metges d'Atenció Primària, tot i que també es va produir un augment del 2% en la despesa farmacèutica.

Així ho ha detallat després de participar a Madrid al XIV Congrés Nacional d'Informàtica en la Salut per explicar la situació de les Balears en matèria de noves tecnologies i en R+D, un camp que segons el parer del conseller és "el que marca el futur" del sector sanitari i en què el Govern "aposta i aprofundeix".

Sobre l'anàlisi de la recepta electrònica, Thomàs ha subratllat que la comunitat comença "a recollir evidències" de la implantació de les noves tecnologies, si bé ha subratllat que cal fer un seguiment més ràpid per avaluar si està justificat aquest tipus d'aplicacions.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que cal ponderar el lleu augment de la despesa farmacèutica durant el primer any d'aplicació de la recepta electrònica amb l'estalvi que comporta la baixada de demanda de citació en l'Atenció Primària i serveis d'infermeria.

A més, també s'ha referit a un altre camp com és un projecte de telerehabilitació a distància per a pacients als quals se li ha implantat una pròtesi de genoll, els resultats del qual revelen que s'aconsegueixen resultats clínics "iguals" amb l'"evident" disminució de la despesa al prescindir del desplaçament hospitalari.

LÍNIA ESTRATÈGICA

En consideracions generals, el conseller de Salut ha explicat que des de l'any 2002 ve executant una estratègia d'implantació de noves Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), que ha permès avançar en camps com l'esmentada recepta electrònica, la història de salut digital o les mesures de telemedicina, que suposen un valor afegit a Balears pel caràcter insular de l'arxipèlag.

"En sanitat portem una línia en innovació que cal mantenir, evidentment la crisi ha fet redimensionar la despesa, però tenim aquest camp com un projecte estratègic. Estem en un moment en el qual la innovació no es pot preveure si no és amb aplicacions en TICS", ha postil·lat Thomàs.

D'altra banda, també ha incidit en la necessitat d'aconseguir a Espanya una major inversió privada al camp de la innovació i desenvolupament en àmbit sanitari, amb la finalitat d'aconseguir arribar a un volum del 70% tal com es dóna en alguns països.