Thomàs diu que la sanitat balear no patirà retallades com a Catalunya perquè ja hi ha hagut restriccions pressupostàries

Vicenç Thomàs
EP
Actualizado: martes, 26 abril 2011 15:49

Ressalta els esforços de Balears per millorar la gestió i mantenir els nivells de prestació sanitària


MADRID, 26 Abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha descartat que la sanitat pública balear vagi a ser objecte de retallades com les aplicades a Catalunya, degut a que les illes ja s'han articulat en els dos últims anys pressupostos "restrictius", i perquè s'han fet esforços en matèria de gestió, que han permès mantenir el nivell assistencial.

Thomàs ha posat èmfasi en la implantació a Balears de mecanismes d'"eficiència" en la gestió en la sanitat pública, el que ha facilitat conservar les mateixes prestacions als ciutadans tot i les dificultats econòmiques.

El conseller ha destacat que aquestes millores en la gestió han permès que les illes no vegin reduït cap servei ni hagin hagut de prescindir dels professionals que els desenvolupen, i en aquest sentit, considera que encara existeix marge per seguir incrementant els nivells d'eficiència en la gestió de la parcel·la sanitària.

Així ho ha detallat aquest dimarts moments abans d'assistir a l'acte commemoratiu '25 Aniversari Llei General de Sanitat i en memòria d'Ernest Lluch', celebrat al Congrés i al qual ha assistit la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, el president de la Cambra Baixa, José Bono, i diversos consellers autonòmics.

Respecte a l'evolució de la sanitat des de la implantació de la Llei General de Sanitat, Thomàs va comentar que tant a nivell de les Balears com del país aquest servei es troba millor que fa 25 anys i ha recordat que en 2002 es va produir el traspàs de les competències a les comunitats.

EL SISTEMA SANITARI ÉS EL MÉS VALORAT PELS CIUTADANS

A més, Thomàs es va referir que un estudi fet per l'Executiu reflectia que la prestació sanitària era el servei social "més conegut, més utilitzat i més ben valorat" pels ciutadans, el que demostra "el gran esforç" que s'està fent en aquesta parcel·la i el "gran treball dels professionals de la comunitat" per fer que, dia a dia, es compleixin amb les necessitats que demanda una societat "cada vegada més exigent" amb els nivells de prestació.

"Estem en una situació complicada econòmicament, amb restriccions pressupostàries en aquesta legislatura, però aquest vaixell va per endavant perquè s'ha millorat la gestió, que és més eficient, i s'han obtingut bons resultats en aquest camp", ha subratllat el conseller de Salut i Consum.

Sobre la Llei General de Sanitat, Thomàs ha emfatitzat que la seva implantació ha estat un "canvi radical" en la prestació de servei al ciutadà ja que es va dotar a la societat d'un dret d'assistència sanitària amb accés universal, el que ha portat que Espanya tingui un dels millors indicadors del món en aquesta matèria.

D'altra banda, el conseller ha tingut també paraules càlides per a l'exministre de Sanitat Ernest Lluch --impulsor d'aquesta normativa-- per destacar que l'esmentada Llei ha estat "la gran herència" que va deixar a la societat i ha remarcat que ha estat la persona que "va propiciar aquest camí que ha estat un gran èxit del conjunt del país".

Finalment i preguntat sobre la recomanació de l'informe de la Fundació Bamberg sobre la conveniència de reordenar les competències que actualment tenen el Govern espanyol i les comunitats en sanitat, el conseller ha remarcat que la Constitució marca on estan les competències de cada administració i que la situació de dificultat econòmica ha de servir "per estimular" a les institucions "a gestionar d'una altra manera" amb la finalitat d'oferir els mateixos serveis que es presten actualment.