Publicado 17/01/2019 18:39CET

El mercat farmacutic creix en Balears un 2,3%, segons un informe sobre la farmcia espanyola

Antibitics, medicaments, cpsules, pastilles
PIXABAY / F1DIGITALS

MADRID/PALMA DE MALLORCA, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

El mercat farmacutic ha presentat un creixement en els últims 12 mesos de 2,2 per cent en valors i de l'1 per cent en unitats, si bé el mes de desembre ha mostrat un decreixement en unitats, en relació a 2017 (-2,3%), encara que ha mostrat un increment del 0,1 per cent en euros, segons es mostra al nou 'Informe Mensual del Mercat de la Farmcia Espanyola', realitzat per IQVIA. En valors, Balears va créixer un 2,3 per cent.

En relació al mercat de medicaments, i segons els resultats obtinguts en el treball de la consultora, ha crescut en l'acumulat dels últims 12 mesos un 2,2 per cent en valors i 1,2 per cent en unitats, si bé analitzant el mes de desembre, s'observa un decreixement en valors del menys 0,5% i un decreixement més pronunciat en unitats (-2,7%).

Andalusia és la comunitat autnoma amb un major creixement al mercat farmacutic en valors (3,8%), seguida de Cantbria (3,3%), Madrid (2,9%), Comunitat Valenciana (2,6%), Balears (2,3%), Castella-la Manxa (2,3%), Catalunya (2%), Castella i Lleó (2%), Illes Canries (1,8%), La Rioja (1,8%), Aragó (1,4%), Extremadura (1,3%), Galícia (1,1%), País Basc (0,6%) i Múrcia (0,3%). Per contra, les regions que han presentat un descens són Navarra (-0,9%) i Astúries (-0,2%).

Respecte al mercat de 'Consumer Health (CH)', també ha mostrat tendncies positives en valors (2,8%), encara que ha decrescut en volum (-0,1%). Així, per al mes analitzat (desembre 2018), CH presenta un decreixement de menys del 4,4 per cent en unitats i una evolució positiva del 0,5 per cent en valors. La tendncia del mercat per a aquest mes en unitats és "totalment oposada" a la de l'any passat, desembre 2017 mostrava creixements del 0,5 per cent.

El creixement de CH en valors ve promogut per l'evolució positiva de tots els subsegmentos de CH, excepte el segment de Nutrició, que segueix decreixent (-1,4%). Mantenint les tendncies dels mesos anteriors, el segment OTC segueix sent el que aporta major creixement al mercat de CH.

Així mateix, en l'acumulat dels últims 12 mesos, els medicaments genrics mostren creixements per sobre de les marques tant en unitats com en valors. En aquest sentit, en l'últim any, Castella i Lleó juntament amb Andalusia, Madrid i País Basc són les comunitats que han tingut una major penetració d'aquests frmacs, encara que a Castella i Lleó, País Basc, Aragó i Cantbria el genric ha perdut quota de mercat enfront de l'any anterior.

Finalment, i respecte al mercat del fred, a l'evolutiu mensual s'ha observat la pujada durant els mesos d'hivern i, produint-se el pic més alt en els mesos de desembre-gener. Aquest desembre passat va ser el més baix dels últims tres anys, situant-se als 11,3 milions d'unitats venudes per al mercat del fred. No obstant aix, octubre 2018 va ser l'octubre més alt dels últims 3 anys, la qual cosa va provocar un plnol al grfic que torna a accelerar-se aquest mes, després d'un novembre menys pronunciat.