Compromís demana al Govern informes tècnics de l'ampliació dels aeroports de València i Alacant-Elx

La portaveu de Compromís al Congrés i portaveu adjunta de Sumar, Águeda Micó, durant una roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, al Congrés dels Diputats, a 23 d'abril de 2024, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: martes, 23 abril 2024 18:42

   MADRID, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La portaveu de Compromís al Congrés, Águeda Micó, ha avançat que presentarà una bateria de preguntes parlamentàries per a conèixer els informes tècnics de les ampliacions dels aeroports de Manises a València i d'Alacant-Elx, que la seua formació rebutja.

   "Volem tenir els informes tècnics que donen suport a Aena per a justificar aquestes ampliacions dels aeroports valencians de la qual estem totalment en contra", ha denunciat Micó en roda de premsa aquest dimarts.

   En aquesta línia, ha advertit al Ministeri de Transports d'Óscar Puente que Sumar, grup parlamentari en el qual Compromís s'integra, votarà en contra d'aquestes ampliacions si passen per les Corts Generals.

   Micó ha denunciat que aquestes ampliacions "no tenen en compte ni criteris econòmics bàsics, ni criteris socials, ni criteris mediambientals" i, és més, suposen un increment de la contaminació que es veu agreujada per la situació de crisi climàtica i de sequera. "No és el sistema econòmic ni productiu que, com a Governs d'esquerres i ecològics, hem de realitzar per a la nostra gent", ha asseverat.

VOLEN SABER ELS ACCIONISTES D'AENA

   Però a més de la informació tècnica de les ampliacions, Compromís s'interessarà en les seues preguntes parlamentàries per l'accionariat d'Aena i si hi ha algun fons d'inversió "que puga tenir alguna relació amb alguna companyia que es dedica al turisme, concretament al britànic i al nord-americà".

   Per això, la coalició valencianista exigeix al Govern els acords que la companyia realitza per a dur a terme els seus objectius estratègics en el període 2022-2026, done s'han inclòs les ampliacions de l'aeroports valencians.

   Segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Enaire és el principal accionista de la companyia, amb una participació del 51%. Li segueixen l'inversor britànic Chris Hohn, que a títol personal controla un 6,257%, a més d'un altre 3,416% que manté mitjançant el seu fons de cobertura The Children's Investment Master Fund, sumant un total de 9.673%.

   El següent major accionista d'Aena és el fons d'inversió nord-americana BlackRok, amb un 3,071%; i finalment es troba el fons amb seu a Londres Veritas Asset Management LLP, amb una participació del 3,024%.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià