La Crida tindrà "un gest d'afecte" cap a les víctimes i afectats per l'incendi de Campanar

Un home observa l'estructura de l'edifici arrasat pel foc en el barri valencià de Campanar.
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: miércoles, 28 febrero 2024 18:33

   VALÈNCIA, 28 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La Crida, l'acte amb el qual s'inicien oficialment les Falles i que se celebrarà diumenge que ve a València després d'haver sigut suspès el cap de setmana passat pel dol oficial decretat després de l'incendi de Campanar en el qual van morir deu persones, tindrà en "un gest d'afecte" per als morts i les persones que han perdut el seu habitatge en aquest sinistre.

    Així ho ha indicat aquest dimecres l'alcaldessa de la capital valenciana, María José Catalá, preguntada per la celebració de la Crida després de conèixer-se que tindrà lloc el cap de setmana vinent.

   "La Crida tindrà elements d'al·lusió, de respecte i d'afecte a les víctimes", ha assenyalat la responsable municipal després d'assistir a l'acte de retolació d'una plaça de la ciutat que s'ha dedicat a la Policia Nacional.

   Catalá, que ha dit que és "oficial que la Crida va a ser diumenge que ve", ha apuntat que serà un acte "de caràcter festiu, però amb tot el respecte del món i l'afecte a les persones que han patit durant els últims dies" pel succés de Campanar.

   Preguntada per si la Crida serà un acte institucional de l'Ajuntament de València en record de les víctimes de l'incendi de Campanar, Catalá ha dit que no i ha precisat que si hi haguera una convocatòria d'aquest tipus seria "a futur" i "parlant sempre amb les famílies de les víctimes".

   "És cert que en el marc de la Crida els fallers volen fer un gest d'afecte, però no és un acte institucional", ha dit, alhora que ha reiterat que si ho hi haguera serà "en el futur" i "sempre explicant" amb les famílies dels morts, amb "el seu criteri i la seua voluntat".

    "El que faça l'Ajuntament de València va a estar sempre parlat amb les famílies de les víctimes. La Crida tindrà un recordatori, un moment de generositat, d'afecte, però no és com un acte institucional. Si es programa algun, no ara que és un moment delicat, serà parlat i treball amb les famílies, que volen privadesa i silenci", ha agregat l'alcaldessa.

    La primera edil ha comentat que aquest dimecres "els membres de la directiva de la Junta Central Fallera (JCF) s'han reunit i han reprogramat el calendari" d'actes fallers, suspès pel dol oficial decretat després de l'incendi de Campanar, "per, a poc a poc i amb tranquil·litat recobrar la normalitat".

    Així mateix, ha afegit que divendres que ve, 1 de març, tindrà lloc la primera mascletà del calendari oficial de Falles i ha apuntat que el diumenge es desenvoluparan també tots els esdeveniments que es realitzen habitualment el dia de la Crida.

"HAN SIGUT EXEMPLARS"

   María José Catalá ha reiterat el seu agraïment a les Falleres Majors de València, María Estela Arlandis i Marina García, i a les seues corts d'honor, així com a la Junta Central Fallera, als presidents de totes les comissions falleres, i a tots els fallers i falleres pel seu respecte al dol acordat després del succés de Campanar.

    "Han sigut exemplars amb la setmana de silenci, de duel, de solidaritat que han manifestat", ha afirmat l'alcaldessa, que ha afegit que "ha sigut espectacular" comptar amb un "col·lectiu faller" que s'ha oferit a fer el que fóra necessari en suport afectats.

    Així, ha valorat la seua "paciència, la seua prudència, el seu silenci i la seua solidaritat" i ha dit que aquesta última ha quedat "reflectida en milers de casals que en aquest moment tenen donacions" arreplegades. "Volen fer gestos i s'estan traslladant a l'Ajuntament", ha exposat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià