Actualizado 09/05/2017 15:04

Els treballs d'exhumació en les fosses 81 i 82 de Paterna localitzen restes de dos represaliats

Miguel Mezquida explica les troballes en la fossa 82 del cementeri de Paterna
DIPUTACIÓN DE VALENCIA

S'esperava trobar restes d'uns 20 afusellats i ja s'han demanat permisos per a continuar amb la cerca excavant en la fossa 92

VALÈNCIA, 9 May. (EUROPA PRESS) -

Els treballs d'exhumació de les restes mortals de les fosses 81 i 82 en el cementeri municipal de Paterna (València), que van arrancar el 18 d'abril, han permès localitzar les restes parcials de dos possibles represaliats pel règim franquista, encara que els impulsors de l'excavació esperaven trobar una vintena de persones que es calculava jeien en este punt del camposant i que van ser afusellats el 25 i el 27 d'octubre de 1939.

Així ho ha assenyalat l'arqueòleg responsable d'ArqueoAntro, Miguel Mezquida, que ha explicat que no han trobat el que pensaven perquè creien que podia haver-hi una fossa amb fins el 20 represaliats, d'acord amb els testimoniatges aportats, però han trobat dues fosses individuals amb restes parcials de dos represaliats, un d'entre 60 i 70 anys i un altre d'uns 50. A més, esta fossa hauria sigut reutilitzada i han aparegut restes de tres xiquets i d'una dona.

Una vegada tancada ja la fossa, els treballs se centren en l'estudi de les restes òssies. Segons diverses fonts documentals, en eixa fossa hauria enterrats dos cossos de dos veïns de Benifaió i l'Alcúdia, les famílies dels quals no estaven en l'Agrupació de Familiars de Víctimes de la Fossa 82 del Cementeri Municipal de Paterna, que va promoure l'exhumació --que compta amb una subvenció de 58.000 euros de la Diputació de València-- amb el suport del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

En una roda de premsa al costat de la diputada Rosa Pérez, l'arqueòleg ha explicat que s'ha contactat amb les famílies a través del consistori i s'ha esbrinat que estes s'haurien portat fa dècades part dels cossos dels seus difunts. No obstant açò, fins que no concloga l'acare d'ADN no es pot confirmar la identitat de les restes, que compten amb signes de mort violenta.

Mezquida ha assegurat que seguiran endavant fins a trobar els 20 afusellats, gastant "fins a l'última de les possibilitats", i treballaran en el mapatge de les fosses del cementeri per a tractar de dilucidar quals podrien correspondre a represaliats, perquè "el règim franquista es va encarregar molt bé de desdibuixar les pistes", amb accions que hui en dia podrien fins i tot qualificar-se com a ocultació de proves.

Així, ja han sol·licitat els permisos per a l'ocupació temporal i exhumació en la fossa 92 B, situada entre les fosses 91 i 92, i mentre arriba eixa autorització es treballarà en la fossa 113 a partir del pròxim 22 de maig. Si els tràmits seguixen el mateix curs que en el cas de la fossa 82, calcula que en tres mesos podria començar a excavar-se en la 92B. No obstant açò, ha indicat que podria donar-se el cas fins i tot que els represaliats no estiguen si més no enterrats dins del cementeri.

Rosa Pérez ha subratllat que és "molt habitual" que ocórreguen coses com esta i no es trobe als afusellats, perquè el règim "no deixava moltes proves", però ha incidit que "no cal defallir" perquè l'objectiu és recuperar els cossos i amb "un pas derrere d'un altre ho aconseguirem".