Publicado 23/10/2019 16:41

Estrena de la seua obra pòstuma i un llibre per a honrar en la Mostra al cineasta Toni Canet, "el narrador del poble"

Presentació de la Mostra de Valncia
MOSTRA DE VALNCIA

El festival s'inaugura amb la pellícula 'Cal blanca, negro carbón', en la qual l'autor s'"avana a la moda de parlar de l'Espanya buidada"

VALNCIA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Mostra de Valncia, que s'inaugura aquest dijous, homenatjar 'in memoriam' el director, productor i guionista valenci Toni Canet, "el narrador del poble". I ho fa amb la projecció de la seua pellícula pstuma, 'Cal blanca, negro carbón', en la gala d'obertura del festival --dem, 24 d'octubre, a les 19.00 hores en el Teatre Principal--; un cicle que repassa tota la seua filmografia com a director i l'edició del llibre 'El fill del calciner', del periodista Carlos Aimeur.

'Cal blanca, negro carbón' és "la quinta essncia de les dificultats de fer cinema a Valncia", ha comentat Eduardo Guillot, responsable de programació de Mostra de Valncia, durant la roda de premsa de la pellícula. Una presentació que ha comptat també amb la participació de Loreto Primo, dona de Toni Canet; Montse Canet, filla del director; Joan Olivares, guionista de la pellícula i Carlos Aimeur.

La 34 edició de la Mostra s'inaugura amb la projecció de 'Cal blanca, negro carbón' (2017). El film, que compta amb una participació molt activa de Toni Canet, reviu els processos de la producció tradicional de cal i carbó i mostra els vincles que uneixen els pobles i zones rurals que han conreat aquestes tcniques durant segles. "És un testimoniatge molt important. Sent que les generacions passen i tot a es perd. Es perd la memria, els treballs, les relacions", ha declarat Montse Canet.

La cinta est rodada entre Formiche Alto (Terol), on un collectiu vol recuperar les últimes carboneres perqu almenys quede record de la seua existncia, i la població valenciana de Llutxent, on un grup de vens impulsa la posada en valor dels seus forns de cal. "Ens avancem a la moda de parlar de l'Espanya buidada. Falta molta voluntat política davant aquests moviments migratoris de les zones rurals a les grans ciutats", ha apuntat el guionista Olivares.

"Ell volia fer cinema de la forma que fora. Mai deixa d'intentar de fer ficció", ha afirmat Loreto Primo. Canet va tindre tot tipus de dificultats, a vegades burocrtiques a vegades polítiques per a fer cinema.

"La societat valenciana s'ha perdut grans obres que Toni no va poder dur a terme", ha apuntat, per la seua banda, Aimeur. "Imagine que molts polítics pensarien que com li anaven a donar diners si podia mossegar-los la m", ha agregat la filla del director.

A més de l'estrena de la pellícula, Mostra de Valncia-Cinema del Mediterrani repassar la filmografia del director amb la projecció de les pellícules 'Amanece como puedas' (1988) i 'La camisa de la serp' (1996), dos comdies juvenils que van suposar l'enlairament de la seua carrera, així com 'Las alas de la vida' (2006), que va obtindre el Premi al Millor Documental en la Seminci i és un impressionant testimoniatge sobre la mort. Un acostament en clau documental a les disquisicions mdiques, metafísiques i familiars d'un home, Carlos Cristos, que lluita contra una dolncia neurodegenerativa i de la qual a penes existeixen línies d'investigació.

EL 'MAKING OF' D'UNA VIDA

A més, Mostra de Valncia, en collaboració amb l'Institut Valenci de Cultura i la Fundació SGAE, ha publicat 'El fill del calciner', del periodista i escriptor Carlos Aimeur. Un llibre que reconstrueix la vida i obra de Toni Canet a través dels testimoniatges d'amics, companys i familiars. "És un 'making of' de la vida de Canet. Una persona plena de vitalitat, d'honestedat i amb una capacitat enorme per a aconseguir molt amb a penes res. Un lluitador nat", ha apuntat Aimeur durant la presentació.

Canet, que al novembre del 2018 va ser objecte de reconeixement pstum en la primera gala dels Premis de l'Audiovisual Valenci, va ser un cineasta molt vinculat amb la Mostra de Valncia-Cinema del Mediterrani, on 'La camisa de la serp' va competir en Secció Oficial i 'Las alas de la vida' va guanyar el Premi al Millor Documental.

Toni Canet va estudiar Art Dramtic. L'any 1984 crea la productora Doll d'Estels, amb la qual realitza diversos documentals institucionals i espots publicitaris per a televisió. Al 1988, escriu, dirigeix i produeix la seua primera pellícula, la comdia 'Amenaza como puedas', seleccionada per al Festival del Cairo i premi a la millor pellícula en la VI Mostra de Cinema de Catalunya. Canet també va dirigir 'La camisa de la serp' (1996) i 'Les ales de la vida' (2006)

L'any 2007, va participar en la pellícula collectiva 'Ja en tenim prou'. Toni Canet va treballar per a Canal 9 dirigint sries documentals com 'Solfa íntima' (1990), 'Crnica amarga' (1991) i 'Viatjar sense bitllet' (1998), així com 'Benifotrem' (1985), que va ser la primera srie de ficció de producció prpia realitzada per la televisió autonmica.

colaboracio