Feministes catòliques ixen el diumenge als carrers de 26 ciutats perquè les dones tinguen "veu i vot" a l'església

Archivo - Arxiu - Participant en la concentració de la plataforma Regirada de Dones en l'Església junt amb la catedral de l'Almudena porta un cartell que diu 'Alcem la veu', a Madrid (Espanya) a 1 de març del 2020.
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 27 febrero 2024 18:50

   MADRID/VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Feministes catòliques de la Revolta de Dones a l'Església eixiran aquest diumenge 3 de març als carrers de 26 ciutats de tota Espanya per a reclamar que les dones tinguen "veu i vot" a l'església, amb el lema 'Memòria i Esperanza'.

   Aquest acte se celebra, com en anys anteriors des del 2020, dies abans del Dia Internacional de la Dona, que es commemora cada 8 de març, i de nou tornarà a reclamar una Església sinodal, "en la qual tots i totes caminen junts i en la qual les dones tinguen veu i vot".

   En el cas de Madrid, la concentració tindrà lloc enfront de la catedral de l'Almudena de la capital, a les 12:00 hores.

    En tota Espanya, els actes reivindicatius es duran a terme en 26 territoris: Alacant, Badajoz, Barcelona-Alcem la Veu, Bilbao-Gure Hitza, Burgos, Cabra, Ciutadella-Alcem la Veu, Còrdova, Donostia-Sant Sebastià-Emakumen Aldarria, Granada, Huelva, Las Palmas de Gran Canària, Logronyo, Madrid, Màlaga, Murcia, Oviedo, Pamplona, Salamanca, Santander, Santiago de Compostel·la-Mulleres Cristiás Galegas-Exeria, Sevilla, València-Alcem la Veu, Vitòria-Gasteiz, Vigo i Zaragoza.

   A més, en l'acte de la Revolta d'aquest 2024, es farà una crida, a través de metàfores visuals, a la memòria per a visibilitzar i reparar a les víctimes d'abusos en l'Església, com han detallat les seues impulsores que recorden que, des que van donar els seus primers passos, al març del 2020, han passat d'estar present en cinc ciutats a estendre's per 21 territoris més, fins a arribar als 26 actuals.

   "Les dones feministes creients alcem el nostre pensament, la nostra experiència de fe en Jesús, el seu projecte de vida i el nostre compromís amb l'Església i el món per a cridar, fins que la igualtat es faça costum a l'Església", reclamen.

   Sobre aquest tema, la Revolta de Dones a l'Església afig que ha continuat aprofundint en l'estudi i reflexió-acció al servei de la 1ª fase de la XVI Assemblea del Sínode de la Sinodalidad.

   Per això, les dones han demanat "una Església pobra que torne a Jesús a l'Evangeli on les dones ocupen qualsevol espai en plena igualtat i sense discriminació alguna per raó de sexe i d'orientació sexual"; al mateix temps que "han urgit a la reforma dels òrgans de participació perquè de consultius passen a ser decisoris i una necessària renovació de la teologia, a través de la incorporació de la teologia feminista".

   Precisament, el passat mes d'octubre del 2023, una representació de la Revolta va viatjar fins a Roma i junt amb altres dones del Catholic Women's Council (procedents dels cinc continents) es van reunir amb tres de les 81 dones participants per primera vegada en la història amb veu i vot en un Sínode. Així, la religiosa japonesa Filo Hirota, la germana iraquià Carolina Jarjis i Helena Jeppesen-Spuler, laica delegada de Suïssa van compartir les seues experiències com a dones i van dialogar amb les participants sobre equitat, lideratge i ministeri de les dones.

   Junt amb la participació al Sínode, la Revolta subratlla que s'ha bolcat amb les dones abusades en l'Església a través de la seua comissió 'Justícia i reparació amb les víctimes d'abusos en l'Església'.

   En matèria de formació, la Revolta imparteix coneixement amb perspectiva de gènere feminista mentre que fóra de l'àmbit docent, han acompanyat "a comunitats, grups parroquials i moviments rurals cristians en la seua reflexió sobre les dones en l'Església", a través de tallers, presentacions, celebracions de Pasqua i Advent i oracions per als quals han proporcionant materials de reflexió per a mirar i sentir amb ulls i cor de dona.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià