Finançament.- Alarte valora la proposta del nou model i destaca que el Govern "ha complit el seu compromís"

Actualizado: martes, 30 diciembre 2008 18:17

VALÈNCIA, 30 Dic. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, en declaracions a Europa Press, ha valorat la proposta de reforma del finançament autonòmic feta pública hui pel vicepresident Econòmic del Govern espanyol, Pedro Solbes, i alhora ha destacat que l'executiu socialistes "ha complit el seu compromís" de presentar un nou model abans de finalitzar l'any.

Alarte, ha destacat tres punts del nou model de finançament autonòmic. En primer lloc ha assegurat que es "reconeixerà la realitat" demogràfica de la Comunitat i, com avançava el PSPV, ha dit, haurà mecanismes actualització de la població per a "evitar que tornen a repetir-se els perversos efectes del 'model Aznar' --ha assenyalat referint-se al model de finançament autonòmic vigent--.

Alhora, ha aplaudit l'aposta per una major autonomia de les comunitats, amb l'increment en la cessió d'impostos per part de l'Administració central, de manera que el 90% dels recursos de les comunitats provindrà dels impostos.

Però, el dirigent socialista ha lamentat que el president de la Generalitat, Francesc Camps i el Govern valencià "no estiguen a l'altura dels reptes i la situació" que proposa l'Administració central. En este sentit, ha recordat que Estatut d'Autonomia valencià establia la creació d'un servici tributari valencià "que no existix", i que és "important" que es pose en marxa per a gestionar esta "major capacitat d'impostos i d'autonomia financera", ha afirmat.

En tercer lloc ha valorat també la creació d'un Fons de Garantia de Servicis Públics, destinat a la sanitat, l'educació, benestar social i la dependència, que garantix que "tots els ciutadans, tant és la comunitat autònoma, tinguen els mateixos nivells de servicis públics".

Ha incidit també, "per la seua transcendència" per a la Comunitat, el Fons de Convergència Autonòmica, que inclou un Fons de Competitivitat, amb l'objectiu de la "reducció de diferències" de finançament per càpita entre comunitats. "És possible que la Comunitat siga una de les més beneficiades" per esta iniciativa, ha assenyalat.

Alarte, ha aprofitat també per a reiterar la seua petició al president de la Generalitat de creació d'una comissió tècnica d'experts per a fixar la posició valenciana sobre el finançament. Però, Camps "seguix paralitzat", ha lamentat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià