Actualizado 14/12/2020 11:59

La Generalitat realitzarà en el cementeri de Paterna l'exhumació més nombrosa de víctimes del franquisme

Obertura de la fossa 111 del cementeri de Paterna en imatge d'arxiu
EUROPA PRESS - Archivo

Es busca recuperar les restes de més de 300 afusellats en 1940, enterrats en les fosses 21 i 126 del cementeri municipal

VALÈNCIA, 14 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) la licitació d'un contracte que permetrà realitzar, en el cementeri municipal de Paterna (València), l'exhumació més gran practicada fins ara en el territori valencià.

El contracte d'indagació, investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic ascendeix a 662.464 euros, per a un projecte que preveu recuperar les restes de 316 víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista en les fosses 21 i 126 del cementeri de Paterna, aquesta última considerada la més gran en el nostre territori.

En la fossa 21 es buscarà 78 víctimes, una actuació sol·licitada per l'Ajuntament de Quart de Poblet mentre que en la 126 està previst recuperar les restes de 238 persones procedents de cinc saques de víctimes d'afusellaments entre el 27 d'agost i el 14 de setembre de 1940, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El contracte es compon de dos lots. El primer d'ells compta amb una dotació benvolguda de 157.537 euros per a desenvolupar el projecte en la fossa 21, mentre que el segon té un pressupost de 504.927 euros, que es destinaran a realitzar els treballs en la fossa 126.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat la magnitud d'aquesta actuació del seu departament "en la fossa més gran de la Comunitat per a aconseguir l'objectiu que ens marquem al començament d'aquesta legislatura: aconseguir un territori lliure de fosses".

Per a Pérez Garijo, "aquest projecte suposa la continuació d'una fita que representa realitzar les exhumacions de manera directa des d'una institució autonòmica amb el ferm compromís de fer justícia i reparar a les víctimes i les seues famílies".

La Generalitat va començar els treballs d'exhumació per a la recuperació de víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista, per primera vegada de manera directa, el passat mes de juny en el cementeri de Castelló i a Monòver, treballs que han continuat al desembre amb altres exhumacions a Oriola i, novament, a Castelló. Pròximament, començaran les actuacions a Sogorb i en la fossa 10 del cementeri d'Alacant.