22 de febrer de 2020
 

Macedònia i Grècia arriben a un acord per posar fi a una disputa sobre el nom del primer país

Publicado 12/6/2018 18:54:02CET

ATENES, 12 Jun. (Reuters/EP) -

Els primers ministres de Grècia, Alexis Tsipras, i Macedònia, Zoran Zaev, han anunciat aquest dimarts que han arribat a un acord per posar fi a una disputa de dècades sobre el nom oficial del segon país.

"Tinc bones notícies. Fa una estona hem arribat a un acord amb el primer ministre de l'Antiga República Iugoslava de Macedònia sobre un tema que ha estat en la nostra ment durant anys", ha dit Tsipras al president grec, Prokopis Pavlopoulos, en una reunió televisada.

Tsipras s'ha declarat "feliç" perquè l'acord "cobreix totes les condicions imposades per la part grega", encara que no n'ha donat detalls.

Els dos caps de Govern van parlar dilluns passat per telèfon i es van citar per a una segona conversa aquest dimarts que ja augurava bons resultats. Fonts de tots dos països havien avançat que aquest 12 de juny podria arribar l'esperat acord.

La disputa va començar l'any 1991, quan Macedònia sorgeix com a país independent i adopta el nom d'una província grega. Des d'aleshores, Atenes ha tractat que Skopje canvie la seua denominació oficial per considerar que l'actual podria interpretar-se com una reivindicació territorial.

Les negociacions s'han reactivat en els últims anys i el Govern grec ha relaxat la seua postura indicant que acceptaria un nom compost com Macedònia del Nord o Nova Macedònia.

Qualsevol acord ha de rebre el vistiplau dels parlaments dels dos països i del poble macedoni a través d'un referèndum.

Els socis de govern de Tsipras, Grecs Independents, han avançat que s'oposaran a qualsevol acord que implique l'ús de la paraula Macedònia.

colaboracio