Rambleta compleix 12 anys amb un "crit per la igualtat" de la mà de Vicky Luengo i un festival internacional

Archivo - Arxiu - L'actriu Vicky Luengo posa després d'una entrevista per la seua obra de teatre 'Prima Facie',  al Teatres del Canal.
A. Pérez Meca - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 27 febrero 2024 17:06

   VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La Rambleta de València celebrarà aquest cap de setmana el seu dècim segon aniversari "donant un crit enfront de la violència i humiliació que esbocina dones, un crit d'auxili necessari per les víctimes d'agressions sexuals i de suport a la integració i igualtat en llibertats i drets". Per a això, ha programat "dues propostes de qualitat necessàries en el panorama actual", com són 'Prima Facie', protagonitzada per Vicky Luengo, i el festival 'Grito de mujer'.

   El centre cultural arriba als 12 anys de trajectòria "reivindicant el seu projecte global i el seu compromís cultural i social, contribuint a la difusió de la cultura com a força transformadora de la societat que impulsa el desenvolupament", recalquen els seus responsables en un comunicat.

    Per això, i coincidint amb les celebracions de la Dona, ha programat per a aquest aniversari dues propostes "de qualitat essencials en el panorama actual", i que presenten diferents disciplines artístiques: la multipremiada obra de teatre 'Prima Facie' i el festival internacional d'arts i poesia 'Grito de Mujer'.

   'Prima Facie' es representarà els dies 1, 2 i 3 de març a la Rambleta, una obra de la dramaturga australiana Suzie Miller que, sota l'adreça de Juan Carlos Fisher, protagonitza Vicky Luengo, nominada al Goya com a Millor Actriu. Aclamada per la crítica i pel públic, s'ha convertit en "un dels fenòmens teatrals del moment, que aborda la violència contra les dones i els judicis públics i legals que suporten sempre les víctimes a través d'un monòleg arriscat ple de teatralitat i possibilitats artístiques, amb una construcció dramàtica intel·ligent, divertida i commovedora".

    Vicky Luengo interpreta a una jove i brillant advocada londinenca que està en el cim de la seua carrera, acostumada a guanyar tots els casos als quals s'enfronta. Però un impactant esdeveniment farà que la seua vida canvie per sempre. I que s'enfronte a tot el que ella estima per a cercar justícia.

    Vertiginosa i qüestionadora, 'Prima Facie', ha esgotat totes les localitats a Madrid als Teatres del Canal, igual que va succeir l'any passat al West End de Londres. Ha sigut guardonada com a Millor Obra Nova i Millor Actriu en els prestigiosos Premis Olivier del teatre britànic i ha batut tots els rècords a Broadway.

   "L'Organització de Nacions Unides ens diu que un terç de les dones del món és víctima de violència. Una de cada tres dones. Hem de refer els nostres sistemes a causa d'aquest xifra? Hem de creure a priori en una dona que diu ser víctima de violència? Hem de seguir apostant pels mètodes de justícia tradicionals?", planteja Juan Carlos Fisher.

QÜESTIONAR PARADIGMES

    I afig: "'Prima Facie' és un tour de vaig forçar que, de cara a una crisi urgent, ens repta a qüestionar els nostres paradigmes. Un crit necessari enfront de la naturalización d'una conducta que travessa a la societat de manera estructural. 'Primera Facie' és un detonador que ens obliga a replantejar com hauria de funcionar aquest món. Un món que està construït perquè no tots siguem iguals en llibertat, drets i possibilitats".

   D'altra banda, en el marc del seu aniversari, Rambleta també acollirà la desè quarta edició del festival cultural internacional 'Grito de Mujer'. Sota el lema 'Soc Art, Soc Crit', organitzat per la delegada i coordinadora del festival a València, l'escriptora, artista i activista cultural, Patricia M. Cuenca Chaves, la iniciativa reunirà a la Rambleta arts plàstiques, poesia, audiovisual, música i dansa.

   Artistes plàstics, poetes, músics i ballarins tornen a unir la seua veu i el seu art en homenatge a la dona i contra la violència en un festival que constitueix una cadena d'esdeveniments simultanis en més de 30 països durant el mes de març.

   El festival es desenvoluparà durant el mes de març. Començarà el dia 1 amb la inauguració d'una exposició col·lectiva d'arts plàstiques 'Expo-GM 2024', que reunirà a una quinzena d'artistes, varis d'ells amb reconeixement internacional, en una proposta diversa en estils i tècniques. L'exposició romandrà oberta al públic durant tot el mes de març a La Rambleta.

   El dissabte 9 de març se celebrarà la 'Gala Artística El meu art és el meu Crit', amb recital de poesia on poetes i rapsodes de l'àmbit cultural, amb la participació de l'associació cultural 'Torrent de Paraules', filaran els seus versos i performances ressaltant l'estret vincle que ha unit a la dona amb les arts al llarg de la història. No faltarà la dansa amb una interessant aportació de color i tradició, així com la música en directe en un homenatge a aquelles dones que ens van deixar el seu llegat.

   El dia 21, Dia Mundial de la Poesia, hi haurà un col·loqui amb l'escriptora Amelia Díaz Benlliure i el seu poemari 'Ralea de Lilith', llibre en el qual l'autora viu la simultaneïtat de dos mons, relació entre generacions, transita la invisibilitat de l'edat madura fins a arribar a la reivindicació de la dona a través de Lilith, donant veu a totes les dones silenciades.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià