Xile aprova amb més del 78 per cent dels sufragis posar fi a la Constitució de Pinochet

Els xilens han sortit als carrers a celebrar l'histric triomf en el plebiscit que acaba amb la Constitució que va deixar el dictador Augusto Pinochet (1973-1990).
FRANCISCO ARIAS / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO
Publicado: lunes, 26 octubre 2020 11:23

Anem Xile, la coalició de partits de la dreta que presideix Piñera, reconeix la seua "contundent" derrota en el referndum

El plebiscit histric ja és l'esdeveniment amb més participació de la histria de Xile, amb més del 50 per cent

MADRID, 26 Oct. (EUROPA PRESS) -

El poble xil ha sigut contundent aquest diumenge i ha votat a favor d'una nova Constitució per derogar la que continuava vigent des de la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990), amb un suport del 78,27 per cent dels vots, després de l'escrutini de més del 99 per cent de les meses electorals.

La jornada histrica ha tingut una participació que ha superat els set milions de persones, la qual cosa suposa un 50,60 per cent, segons les dades preliminars de la comissió electoral, i supera la més alta des que es va promulgar el sufragi voluntari el 2012, la segona volta presidencial del 2017 en qu el 49,2 per cent del padró va anar a les urnes.

Els xilens no només han optat per una altra Carta Magna, sinó per com elaborar-la, i han guanyat amb més del 79 per cent dels vots, amb 98 per cent dels sufragis escrutats i una participació de la mitat dels electors habilitats, l'anomenada Convenció Constitucional, que formen exclusivament els membres elegits popularment; per davant de la Convenció Mixta, amb el principal suport dels partits de la dreta.

El plebiscit s'ha celebrat enmig d'una crisi social i econmica, amb manifestacions i protestes constants, que van tenir el seu punt lgid entre l'octubre del 2019 i el febrer del 2020, amb els violents aldarulls que van esclatar a diverses ciutats del país i que van acabar amb una trentena de morts, més de 34.000 ferits i unes 8.800 persones arrestades, després d'una tasca policial molt polmica.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià