As explotacións de Ternera Gallega soben un 1% en 2017 polo transvasamento do lácteo

Acto de Tenreira Galega
XUNTA
Actualizado: miércoles, 14 marzo 2018 18:11

   Aumenta o peso da exportación, mentres xa hai máis de 5.000 animais e 265 granxas inscritos no IXP Vaca e Boi de Galicia

   SANTIAGO DE COMPOSTELA, 14 Mar. (EUROPA PRESS) -

   As explotacións inscritas na Indicación Xeográfica Protexida (IXP) Ternera Gallega aumentaron un 1,1% en 2017, até 8.249, polo "transvasamento" de granxas lácteas que se pasaron á carne, un ano no que manteñen resultados ao facturar 118 millóns de euros, cifra similar á de 2016.

   Diso informou este mércores o presidente da IXP Ternera Gallega, Jesús González, na presentación de resultados en Santiago, á que acudiu a conselleira de Medio Rural, Ángeles Vázquez. En 2017 esta marca "crece no campo e consolídase no mercado".

   Así, o responsable de Ternera Gallega remarca a "tendencia crecente" de explotacións nos últimos anos, cun incremento "moi importante" de case un centenar en 2017.

   Esta cifra contrasta coa caída constante de granxas lácteas (o pasado exercicio houbo un descenso de 463). Deste xeito, as explotacións cárnicas destinadas á produción de tenreiros (8.249) xa son máis que as 8.014 que facían entregas de leite ao peche de 2017.

   En 2017 aumentaron un 6% os tenreiros rexistrados até alcanzar os 133.909, o que supón unha subida de máis de 7.000 fronte a 2016 (centrados sobre todo en explotacións de cebo). Por provincias, Lugo segue á cabeza das explotacións (74% do total) e dos tenreiros (56%).

   Ademais, foi un ano no que se mantiveron prezos estables (entre os 4,42 e os 4,60 euros por quilo), mentres os establecementos con imaxe corporativa de Tenreira Galega están ao redor dos 1.350.

AFECTACIÓN DA SECA

   Xunto a isto, a carne certificada mantívose en 2017 en cifras similares ao exercicio anterior, cunha lixeira baixada do 0,1% até 20.657 toneladas.

   Aquí tamén se observa que o peso medio das canles --corpo do animal desprovisto de vísceras-- reduciuse ao pasar de 220,5 a 219 quilos.

   Sobre este extremo, Jesús González achacou esta situación á seca sufrida en Galicia en 2017, que cre puido ter unha incidencia nunha alimentación "máis xustiña" para as reses, aínda que cre que "non é malo" frear o peso medio para a calidade.

A EXPORTACIÓN XA SUPÓN O 3%

   Una das cuestións sobre as que puxo o foco o responsable de Ternera Gallega é o progresivo incremento do peso das exportacións, que xa supoñen o 3% da facturación.

   A metade destas exportacións van a medio centenar de carnicerías e supermercados alemáns, nun mercado que crece de forma paulatina, así como ao Norte de Portugal e Andorra. No mercado estatal, véndese máis fóra de Galicia que na Comunidade.

   "O teito vai ser o que o sector queira", reflexiona González, xa que para iso ve necesario a "substitución" xeracional.

BOI E VACA

   Durante a súa intervención, Jesús González lembrou que 2017 foi un ano de "cambios", pois se puxo en marcha o Consello Regulador de IXP de Carne de Vacún de Galicia, que abarca tanto a Ternera Gallega como á nova indicación de Vaca e Boi de Galicia.

   No tocante aos retos para este ano está a implantación e promoción da Vaca e Boi de Galicia. Na actualidade hai 265 explotacións inscritas, mentres 100 máis mostraron o seu interese.

   Hai 5.091 animais inscritos neste selo (4.092 vacas e 99 bois), nunha cifra que crece co paso dos días, posto que esta indicación leva activa uns meses. Os primeiros 19 canles de carne certificadas, todos eles de vaca, foron vendidos principalmente en Madrid e País Vasco.

   A preguntas sobre a preocupación do consumidor acerca das garantías de que a carne que consome sexa boi, o responsable de Ternera Gallega recoñece que hai "moita inseguridade", para o que se porá en marcha un selo "claramente diferenciado" para etiquetar á vaca e ao boi de Galicia por separado.

   E é que o boi é un animal "moi escaso", que ten que alimentarse entre catro e seis anos antes de saír ao mercado. Por este motivo, prevese que o seu prezo sexa "elevado", de entre 40 e 60 euros o quilo de lombo.

CATRO RACIÓNS Á SEMANA

   Pola súa banda, a conselleira de Medio Rural, Ángeles Vázquez, deu as súas felicitacións a Ternera Gallega polos seus resultados, á vez que destacou a importancia da calidade para a distinción.

   Ademais, a conselleira móstrase consciente de que se deben afrontar "disfuncións" para que "non repercutan de forma tan dramática", como as dificultades para ter unha cifra estable de partos de tenreiros, así como por "modas" como o veganismo.

   Finalmente, Ángeles Vázquez referiuse a estudos científicos que recomendan consumir carne de vacún catro racións á semana, mentres lembra que "non incrementa para nada o risco cardiovascular".