AMPL.-Emarsa.-El Jutge imputa Morenilla i Bernácer en trobar indicis de criminalitat i demana descobrir el seu patrimoni

Actualizado: miércoles, 11 abril 2012 21:03

Denega a tots dos llicència per a querellar-se contra Arnal, Cuesta i 'Chanin', i unix a la causa la denúncia enviada per Fiscalia


VALÈNCIA, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

El titular del jutjat d'Instrucció número 15 de València, encarregat d'investigar un forat econòmic de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo, ha acordat imputar en el procediment l'exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla, i el cap d'explotacions de l'entitat, Ignacio Bernácer, en trobar indicis de criminalitat.

Segons consta en una resolució, amb data d'este dilluns, el magistrat ordena cridar a declarar com a imputats Morenilla i Bernácer, després de sol·licitar-ho totes les parts acusadores personades en estes diligències --ministeri fiscal, Emshi, advocat de l'Estat, advocat de la Generalitat i l'acusació popular (PSPV)-- i, alhora, el jutge demana que s'investigue el patrimoni de tots dos. Morenilla va ostentar durant tot el període objecte d'investigació (2004 al 2008) un dels càrrecs de màxima responsabilitat dins de l'organigrama funcional de l'Epsar; mentre que també, tot i que en un esglaó inferior, Bernácer ha exercit i exercix les funcions de cap del Departament d'Explotacions de l'ens públic.

El jutge ha adoptat esta mesura basant-se, en part, en les declaracions abocades en la fase d'instrucció per l'exdirector financer d'Emarsa, Enrique Arnal; per l'exinformàtic Sebastián García, conegut com a 'Chanin'; i per l'exgerent, Esteban Cuesta. En concret, el primer d'ells ha declarat que era "evident" que "només els senyors Morenilla, Bernácer i Crespo --Enrique Crespo--, disposaven dels mitjans necessaris per a organitzar la trama Emarsa i enriquir-se de manera desmesurada".

Per la seua banda, 'Chanin' ha indicat que tenia coneixement, per paraules del propi Esteban Cuesta, que existia un "frau organitzat" per Crespo, Morenilla i Bernácer, "que consistia a sobrevalorar el preu del fang". Alhora, Cuesta ha assenyalat que una de les poques vegades que va veure a Roca --Jorge Ignacio Roca, empresari que es troba en parador desconegut-- li va lliurar quatre targetes de ServiRed a nom seu perquè traguera diners amb elles per a Morenilla i per a ell fins a completar la quantitat de 60.000 euros --30.000 euros per a cadascun--.

APUNTS DE LES PARTS

Alhora, per a imputar Morenilla i Bernácer, el magistrat ha tingut en compte els apunts aportats per les acusacions. En concret, l'acció popular apuntava "irregularitats" en la constitució de les reunions de la Comissió de Seguiment del conveni del 2004, coincidents en el temps amb el període objecte de la investigació.

A més, esta part apuntava que tant Bernácer com Morenilla van tindre una participació "directa" en l'aprovació del pressupost de finançament, que existien "irregularitats" en esta aprovació, i que es va acordar l'aprovació des de l'"incompliment conscient" de les exigències i garanties establertes en el mateix conveni. L'acció popular també va posar en relleu la diferència entre el preu de la gestió de fang conforme a allò dit per l'empresa que realitzava el treball i la diferència amb el preu finalment acordat entre Epsar i Emarsa.

Al costat d'això, el magistrat també ha tingut en compte les al·legacions formulades per l'advocat de la Generalitat, qui ha destacat que l'Informe de l'Agència Tributària de Barcelona posava en relleu que determinades empreses que tenien com element integrador a Jorge Roca facturaven a Emarsa a raó de 42 euros la tona, mentre que Adobs facturava a 18 euros/tona a les empreses de Roca, "sense que hi haja la menor justificació perquè existisca tals diferències de preus". Esta part al·legava que existixen indicis que amb els fons obtinguts a través d'esta diferència de preus, es van enriquir algunes persones.

D'altra banda, el jutge ha acordat no concedir a Bernácer i a Morenilla les llicències sol·licitades per a querellar-se per un delicte de calúmnies contra Enrique Arnal, Cuesta i 'Chanin', en no apreciar que en les declaracions d'estos últims es cometera tal delicte, i perquè creu que cap d'ells va actuar amb coneixement de la falsedat de la imputació o temerari menyspreu a la veritat.

Alhora, el magistrat ordena incorporar a la causa la denúncia interposada pel PSPV en la Fiscalia Provincial de València contra Morenilla, per possible desviament de fons de l'entitat i presumpte enriquiment il·lícit. La fiscal va decidir remetre-la al jutjat per que la unira a les investigacions que està practicant. El jutge va ajornar esta decisió fins a determinar si l'imputava en el procediment, i com ja ho ha fet, ha decidit incorporar la denúncia.

EMBARGAMENT DE BÉNS A SENA

En altres resolucions, el magistrat ordena embargar a José Luis Sena, proveïdor d'Emarsa, diversos béns per a cobrir la fiança imposada contra ell, que puja a 5.700.000 euros. En concret, acorda embargar-lo els saldos de tres comptes bancaris; dos vehicles tractocamió i una motocicleta; les seues participacions (12,03%) a l'entitat Inversiones Henna Gimeno S.L.; les seues participacions (33,33%) en Notec S.L.; el 50,62% de les seues accions en Ingeniería Sena Gimeno S.L.; i la part legal que corresponga del sou que percep d'Ingeniería Sena Gimeno en la seua condició de treballador.

Alhora, el magistrat, Vicente Ríos, torna a citar a Juan Carlos Gimeno --exregidor de l'Ajuntament de València-- per al pròxim dia 27 d'abril, a les 9.30 hores.

En una última resolució, el jutge desestima el recurs interposat per l'advocat d'Esteban Cuesta contra la sentència de fiança dictat el 30 de gener de 2012. Sobre esta qüestió indica que l'existència de dos procediments, un destinat a dirimir la possible existència d'una responsabilitat comptable, i un altre dirigit a determinar si els fets pogueren ser constitutius de delicte o falta, "no suposa infracció jurídica alguna que motive l'estimació del recurs interposat", diu.

Pel que fa a la improcedència de la quantia, motiu que també s'al·lega en el recurs, el jutge recorda que existixen indicis "racionals" que les persones que des de 2006 al 2009 tenien encomanada la funció d'administració i gestió d'Emarsa, entre els qui figurava Esteban Cuesta, "han estat coautors de quatre delictes contra la Hisenda Pública, un delicte comptable i un delicte continuat de falsedat en document mercantil".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià