Generalitat crearà un Observatori de senyes d'identitat que preveu deixar fora l'AVL i incloure la RACV

El consleler de Gobernación, Luis Santamaría
GVA
Actualizado: viernes, 24 octubre 2014 16:58

VALÈNCIA, 24 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat projecta crear un Observatori sobre les senyes d'identitat valencianes, la composició del qual --que encara s'està tancant-- preveu en principi deixar fora l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i incloure a la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

Així ho ha assenyalat el conseller de Governació, Luis Santamaría, qui hui ha comparegut en la roda de premsa posterior al ple del Consell per a donar a conèixer l'esborrany de l'avantprojecte de Llei de protecció de senyes d'identitat que es vol passar pel ple del Govern valencià en dos setmanes.

Esta norma preveu la creació de l'Observatori, que elaborarà dictàmens i que tindrà entre les seues missions vigilar si algun acte per al que es demane subvenció pública "atenta contra les senyes d'identitat" del poble valencià.

Dins d'esta denominació, la legislació comprendrà qüestions com el valencià --que definix com a "llengua pròpia i idioma oficial de la Comunitat Valenciana", la considera com a principal senya d'identitat i aposta pel seu caràcter "individualitzat"--; els 'bous al carrer'; la gastronomia, celebracions i indumentària tradicional i les bandes de música, entre d'altres.

També s'al·ludix al Segle d'Or, els monestirs de Santa Maria de la Valldigna i el Puig, l'Arxiu de la Corona d'Aragó, 'Els Furs' i el dret foral valencià, el 'cant d'estil', els béns declarats Patrimoni de la Humanitat i les manifestacions religioses arrelades.

Respecte a l'Observatori, el conseller ha comentat que este organisme --que va a "funcionar amb caràcter independent" i els membres del qual no seran retribuïts, ha dit-- estarà compost per representants de l'administració valenciana i incorporarà també a integrants de diverses entitats, encara no se sap si de manera permanent o rotatòria. Quan se li ha preguntat si estarà l'AVL, ha contestat que no apareix, ni tampoc el Consell Valencià de Cultura (CVC), tot i que a l'esborrany sí està la RACV.

Per a Santamaría, això "no és contradictori" perquè la llei "no serà lingüística" i ha remarcat que "no envairà les competències que per llei té atribuïdes l'AVL", que és un òrgan estatutari. Al titular de Governació se li ha preguntat si és possible la possibilitat de retirar l'assignació a l'Acadèmia --després de la polèmica que va generar la definició de valencià en el seu 'Diccionari Normatiu'-- i ha contestat: "No és una llei inquisitòria ni contra l'AVL ni està pensada per a traure-li les subvencions i qui pense això s'enganya".

"Estem treballant en la definició perquè no es puguen destinar diners públics a qüestions contràries a l'ordenament jurídic i, si algú atenta contra una senya d'identitat, no ho podrà fer amb diners públics", ha argumentat.

En la mateixa línia, ha dit el Consell "coneix perfectament el que diu l'Estatut i l'AVL té el monopoli a l'hora d'elaborar la normativa lingüística; no es tracta d'envair esta competència". Ha reconegut que la llei aposta per la individualitat de la llengua valenciana, "però d'ací a derivar conseqüències sancionadores són dos mons molt diferents".

Interrogat per com encaixa esta nova llei amb el fet d'haver tancat Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Santamaría ha comentat que "les explicacions del tancament de RTVV les ha donat el president i quan parla el president el conseller no té res a dir". En este punt, ha pres la paraula la portaveu del Consell, María José Català, per a incidir que esta decisió "no va tenir res a veure" amb la tasca de difusió del valencià que realitzava la ràdio i la televisió pública, que la Generalitat ratificava, sinó amb la impossibilitat de seguir costejant el servici.

'BOUS AL CARRER'

Sobre els 'bous al carrer', Santamaría ha dit que entén que, "a títol personal, hi haja persones que no se senten identificades amb celebracions com el 'bou embolat'", igual que "a Pamplona haurà gent que no s'asseu identificada amb els Sanfermines", però ha afegit que el que no es pot negar és que hi ha moltes celebracions d'este tipus en la Comunitat "amb una assistència de set milions de persones".

Finalment, al conseller se li ha qüestionat que un govern "liberal" siga el que pose "negre sobre blanc la identitat d'un poble", al que ha replicat que "qui habitualment es dedica a expedir carnets de bona valenciania són altres forces de caràcter minoritari que volen governar juntes".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià