Una concentració reivindica l'"autonomia" del director de l'IVAM i critica la "intromissió" del Consell Rector

Concentración en defensa de la autonomía del director del IVAM.
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 27 noviembre 2014 17:43

VALÈNCIA, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

Una concentració ha defensat este dijous l'"autonomia" del director de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), José Miguel García Cortés, per a adoptar "qualsevol tipus de decisió artística per a poder desenvolupar el seu programa" i ha expressat la seua "preocupació per la intromissió del Consell Rector" en les "decisions de programació" adoptades, segons un escrit de l'Associació de Directors d'Art Contemporani d'Espanya (Adace) repartit pels participants.

Esta acció ha estat convocada per un grup d'artistes i ciutadans, coincidint amb la celebració del Consell Rector en el qual es pretén trobar una solució de consens entre l'IVAM i Miquel Navarro.

En una carta oberta al consell, Adace reprova la seua "intromissió" per a "censurar la seua elecció de no portar a terme exposicions que eren sol en fase d'avantprojecte i sense compromís ferm o canviar obres que es presenten de manera permanent" i recalca que "són decisions que han de ser preses pel director i el seu equip i no per un consell rector en el qual la majoria dels seus membres no són professionals del món de l'art o no estan vinculats directament amb el sector artístic".

Des d'Adace recalquen alhora que l'actual director de l'IVAM "ha estat escollit per primera vegada per un concurs públic obert i amb un jurat de professionals, segons el codi de bones pràctiques", i plantegen que "no tindria cap sentit escollir a un director d'acord amb uns criteris i, a les poques setmanes del seu nomenament, imposar-li una programació o l'obligació d'exposar a uns artistes si estos no estan d'acord amb el programa presentat en la seua candidatura".

A més, l'associació reivindica que "el Consell Rector d'un museu ha de servir per a donar suport a al seu director i no per desautoritzar-ho" i per a "generar les condicions perquè l'organització amplie el seu suport polític i ciutadà, assegure el seu finançament, determine els seus objectius a llarg termini i, en definitiva, garantisca la solidesa institucional".

Un dels participants, Domingo Mestre, membre de la plataforma Examics de l'IVAM, ha indicat als periodistes que pretenen evitar un "tall" en la "tímida línia" de renovació i professionalització iniciada després d'una etapa en la qual, segons la seua opinió, l'IVAM "era l'únic cas a Espanya on un museu estava dirigit per una política sense escrúpols".

Sobre esta qüestió, ha criticat que l'exdirectora, Consuelo Císcar, "ha fet barbaritats" al centre que "l'han convertit en la riota" mentre que ara, en canvi, s'ha "iniciat un camí avalat per un comitè científic que ho ha seleccionat" i "no es pot consentir que, per l'orgull d'un artista, es talle esta trajectòria".

"ACABAR AMB LA LÍNIA POLITITZADA DEL MUSEU"

Segons els responsables de la concentració, la decisió de García Cortés els "sembla coherent". "Acabar amb la línia polititzada que fins ara ha portat el museu, fer un exercici de transparència, un esforç per la professionalització de la programació i un acostament als artistes que durant anys han tingut tancades les portes de l'IVAM. Confiem en l'autonomia i independència que sembla estar encapçalant la nova directiva", apunten.

En el mateix to, defensen que és "un bon punt de partida, un moment crucial per recuperar el museu que fa anys ens van traure. No volem més 'Rablacis'. Volem i ens mereixem un museu d'art modern que siga referent i no l'actual riota. Volem propostes de qualitat i pensem que "tallar pel sa" amb l'època de Consuelo Císcar és l'única opció lògica i la que caldria esperar amb el canvi de la direcció de l'IVAM".

També les associacions Professionals AVVAC (Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló) i AVCA (Associació Valenciana de Crítics d'Art han fet públic un comunicat titulat 'La independència d'un director de museu i les bones pràctiques' en què defensa la independència" de Cortès front a les "ingerències" del Consell Rector de l'entitat cultural, format majoritàriament per polítics.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià