Drets Humans.- Una de cada tres dones en el món ha patit violència física o sexual per part de la seua parella

Actualizado: viernes, 21 noviembre 2014 17:12

Experts advoquen per la prevenció i titllen d'"insuficients" les mesures actuals per a eradicar la violència de gènere en el món

MADRID, 21 Nov. (EUROPA PRESS) -

Una de cada tres dones en el món ha experimentat violència física o sexual per part de la seua parella i un 7% de les dones han patit un assalt sexual per part d'un desconegut en algun moment de la seua vida, segons estimacions donades a conèixer amb la publicació d'una nova sèrie d'estudis publicada este divendres en la revista 'The Lancet'.

El document --titulat 'Prevenció de la violència contra les dones i les xiquetes: Què diu l'evidència?', i coordinat per especialistes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l'Institut Mundial de Dones de la Universitat George Washington (GWI), entre d'altres-- examina diversos programes de tot el món encaminats a reduir i eliminar la violència de gènere contra les dones i les xiquetes, i alhora avalua la seua eficàcia.

La sèrie s'ha publicat una setmana abans dels 16 dies d'activisme contra la violència de gènere, que tindrà lloc del 25 novembre al 10 desembre, una campanya promoguda a escala internacional per diverses ONG.

La investigació constata que les mesures actuals posades en marxa a escala mundial per a eradicar la violència que patixen les dones i les xiquetes de tot el planeta són "insuficients" per la qual cosa els experts advoquen per lluitar contra la desigualtat i desenvolupar altres accions preventives amb la finalitat d'evitar futurs abusos en este segment de la població.

Així, alerten que, tot i l'existència d'una major atenció mundial contra la violència que patixen dones i xiquetes, encara es produïxen elevats nivells de violència, originats per les seues parelles, o fruit d'una violació, a més d'accions relatives a la mutilació genital femenina (que han patit a tot el món entre 100 i 140 milions de xiquetes, i més de tres milions de nenes estan en risc de patir esta pràctica), la tracta o els matrimonis forçats (amb al voltant de 70 milions de xiquetes de tot el món casades abans de complir els 18 anys contra la seua voluntat), o conseqüència de conflictes i altres crisis humanitàries.

"Per a canviar realment la vida de les dones i xiquetes, cal treballar cap a la igualtat de gènere i en la prevenció de la violència abans que comence", segons ha detallat el co-director de la sèrie, el professor Charlotte Watts, director fundador de la Violència de Gènere i el Centre de Salut a l'escola de Londres d'Higiene i Medicina Tropical de Londres (El Regne Unit).

"No hi ha una vareta màgica per eliminar la violència contra les dones i les xiquetes però l'evidència ens diu que és possible un canvi en les actituds i comportaments, i es pot aconseguir en menys d'una generació", prosseguix, i destaca que alguns dels programes més efectius tenen la participació de totes les parts interessades, per la qual cosa un altre dels coautors de l'article, Diana J. Arango, científic al GWI, advoca per "involucrar a les dones, xiquetes, homes i xiquets de totes les edats i de diversos orígens".

La investigació afegix que les accions que es portin a terme giren al voltant a la prevenció de totes les formes d'abús perquè la violència "no es produïsca des d'un primer instant" pel que advoca per treballar tant amb els autors de la violència (homes i xiquets), com amb les dones i les xiquetes "per a aconseguir un canvi durador mitjançant la transformació de normes socials profundament arrelades" a la societat.

PAPER "CRUCIAL" DE LA SALUT

La violència repercutix sobre la salut física i mental de dones i nenes, segons els autors de la sèrie que, tot i que reconeixen que molts països "han fet progressos substancials", demanen als Governs que comprometen "recursos financers suficients per a garantir que els seus compromisos verbals es traduïsquen en un canvi real".

A més, indiquen que la violència sovint es veu com un problema social i penal, i no com un problema de salut pública, en què els Sistemes de Salut tenen "un paper crucial" tant en el tractament de les conseqüències de la violència com en la seua prevenció.

"Sovint, els proveïdors de salut són el primer punt de contacte per a les dones i xiquetes que patixen violència", ha explicat la co-directora de la Sèrie, la doctora Clàudia García-Moreno, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), qui coordina la investigació i la política sobre la violència contra les dones.

"La identificació primerenca de les dones i nenes víctimes de la violència i una resposta solidària i eficaç pot millorar la vida i el benestar de les dones, i els ajudarà a accedir als servicis vitals. Els proveïdors de salut poden enviar un missatge de gran abast, que la violència no és només un problema social, sinó una pràctica perillosa, insalubre i nociva; dins de la importància dels esforços en prevenció", relata, en al·lusió a altres destacades iniciatives de salut pública sobre el VIH/sida, la salut dels adolescents, la salut materna o la salut mental.

Per la seua banda, la directora de l'Institut Mundial de Dones de la Universitat George Washington (GWI), co-autor d'un de les cinc tasques publicats en l'edició especial de la revista 'The Lancet', María Ellsberg, detalla que la investigació "mostra que els programes de múltiples fronts que involucren a comunitats senceres són els més eficaços en la prevenció de la violència contra les dones i les xiquetes, però encara queda molt més treball per fer", pel que demana "invertir més temps i diners en la causa per a canviar realment les actituds i accions de tot el món".

ACCIONS CLAU

L'estudi insta responsables polítics, professionals de la salut i els donants de tot el món a accelerar els esforços realitzats per a abordar la violència contra les dones i les xiquetes mitjançant l'adopció de cinc accions clau. Així, en primer lloc, demanen als governs assignar els recursos necessaris per a fer front a la violència contra les dones "com una prioritat", reconeguda com "una barrera per a la salut i el desenvolupament".

En segon lloc, advoquen per canviar estructures discriminatòries que perpetuen la desigualtat entre dones i homes i la violència, mentre que com tercera mesura aposten per invertir en la promoció de la igualtat, els comportaments no violents i contribuir a no estigmatitzar a les víctimes.

En quart lloc, fan una crida a reforçar el paper de la salut, la seguretat, l'educació i la justícia, entre d'altres sectors, mitjançant la creació i aplicació de polítiques per a la prevenció a través d'estos sectors, i la integració de la prevenció i la resposta de la violència en els esforços de capacitació.

Finalment, es demana donar suport a les investigacions que es porten a terme per a saber quines intervencions són eficaços. "Hi ha alguns resultats prometedors per a mostrar el que funciona per a prevenir la violència per la qual cosa el pròxim desafiament és ampliar esta evidència en les respostes de prevenció i suport. És urgent convertir estes proves en una verdadera acció perquè les dones i les xiquetes puguen viure una vida lliure de violència", afegix el coordinador de la sèrie, la doctora Cathy Zimmerman, de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical, del Regne Unit.

En un comentari que acompanya a la sèrie, l'expresident estatunidenc Jimmy Carter, fundador del Centre Carter, afirma que té "l'esperança que els líders polítics i religiosos donaran un pas endavant i utilitzaran la seua influència per a comunicar amb claredat que la violència contra les dones i les xiquetes han de parar".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià