El govern local manté el procés perquè la denominació oficial de la ciutat siga 'València'

Pleno del Ayuntamiento de Valencia
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 29 septiembre 2016 18:47

VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'equip de govern de l'Ajuntament de València, presidit per l'alcalde Joan Ribó i conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, ha mostrat este dijous al ple ordinari de setembre la seua decisió de mantindre el procés i l'acord tancat perquè la denominació oficial de la ciutat siga 'València', en valencià. Així, com ha indicat la regidora de Govern Interior, Sergi Campillo, es pretén mantindre "el compromís" del govern local "de defensar la identitat i el patrimoni" dels valencians.

"Amb la decisió d'adequar al valencià el nom oficial de València, aprovat al ple de juliol, l'equip de govern complix el Reglament d'Ús i Normalització del Valencià a l'Ajuntament, que ha estat acordat per unanimitat dels partits amb representació al consistori en 1996 --PP, Unió Valenciana, PSPV-PSOE i Izquierda Unida--", ha assenyalat l'edil durant el debat al ple de les mocions presentades pels populars i per Ciutadans (C's) sobre la denominació oficial de la capital.

Campillo ha afirmat que en elegir per a la ciutat la designació de 'València', l'executiu municipal "el que ha fet és aplicar la normativa vigent" per al nom oficial de la ciutat. El regidor ha assegurat que "des del 2009, tots els documents oficials porten com a única grafia la valenciana" i ha preguntat "per què l'oposició --PP i C's-- vol fer una batalla del que és normal ja des de fa tants anys".

El PP demanava en la seua moció "instar a la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat la devolució de l'expedient de referència d'adaptació al valencià del nom del municipi de València, per tal de retrotreure al moment procedimental oportú la tramitació del citat expedient i de solucionar el defecte de tramitació" existent segons este grup, abans que al ple s'adopte l'acord corresponent.

En resposta al PP Campillo ha exposat que si esta Direcció General demana més informació el consistori se la facilitarà, i alhora ha apuntat que "l'expedient com a tal ha finalitzat el seu recorregut per l'administració municipal" i que "ara toca a la Generalitat pronunciar-se".

VALENCIÀ I CASTELLÀ

Alhora, els populars han plantejat, com ha explicat l'edil Cristóbal Grau, que "una vegada solucionat el defecte de tramitació indicat" s'acorde que "la denominació del municipi de València es mantinga en les dues llengües oficials de la Comunitat, el castellà i el valencià". De la mateixa manera, C's sol·licitava que "s'inicien els tràmits pertinents per incloure, juntament amb la toponímia oficial de la ciutat en la llegua valenciana, la nomenclatura castellana de 'València'".

Sergi Campillo ha insistit a defensar la posició de consens del govern municipal i ha acusat a l'oposició de voler trencar l'acord respecte al Reglament d'Ús del Valencià aprovat per unanimitat a l'Ajuntament, així com el consens de l'Estatut d'Autonomia del 2006 i de la moció impulsora per a adequar el topònim de la ciutat al valencià aconseguit per unanimitat fa uns mesos.

"Vostès poden passar a la història com aquells que han apostat perquè el nom oficial de la ciutat estiguera en la seua pròpia llengua o pels que es van oposar", ha plantejat el regidor, que ha assegurat que s'ha atès al Decret 58/1992 del Govern valencià que regula el procediment per a l'adequació al valencià del nom oficial dels municipis.

Campillo ha afegit que dit el reglament municipal diu que "tots els topònims del terme municipal" de València "tenen com forma oficial la valenciana, que és la tradicional, la històrica i la correcta" i ha subratllat que quan s'ha aprovat el PP tenia majoria absoluta i que l'equip de Ribó el que fa és aplicar-ho.

El responsable municipal ha recordat als populars que ells han aprovat quan governaven la Generalitat mesures com la d'elegir per a la Comunitat Valenciana el nom en valencià com a única forma oficial per a esta autonomia. A això ha afegit que altres localitats, en alguns casos governades pel PP, també van optar per la seua designació única en valencià i ha citat com a exemple Crevillent, Vila-real o Vall d'Uixó, de la qual ha estat alcaldessa la presidenta del PPCV, Isabel Bonig.

"ALCALDADA"

El regidor del PP, Cristóbal Grau, ha qualificat d'"alcaldada en tota regla el canvi de nom de la ciutat al valencià impulsat per l'alcalde Joan Ribó". "L'alcalde pretén canviar el nom de la ciutat amb la seua sola signatura, sense cap informe tècnic que recolze la desestimació de les al·legacions presentades, entre d'altres, per entitats com la RACV o Lo Rat Penat", ha argumentat.

Pel seu costat, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha dit que "la qüestió del topònim de la ciutat és una fase més del pla d'immersió lingüística del tripartit" i ha acusat Ribó d'imposar la seua ideologia "radical" per elegir el nom de la capital. Així, ha defensat que mantinga la seua designació en les dues llengües oficials de la Comunitat, valencià i castellà.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià