L'Ajuntament acorda amb els vots a favor del PP donar la seua Medalla d'Or a la RACV

Actualizado: viernes, 27 febrero 2015 17:13

VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de València ha acordat este divendres, al ple ordinari de febrer i amb l'únic suport del PP, iniciar les actuacions corresponents per a concedir la Medalla d'Or de la Ciutat a la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). Esta decisió ha comptat amb l'abstenció del PSPV i amb el vot en contra de Compromís i Esquerra Unida (EU).

Els grups de l'oposició han justificat la seua falta de suport a esta distinció perquè considera que esta entitat no representa la "unió" i el "consens" entre els valencians sinó la seua "divisió" al voltant de la llengua valenciana. Així, han destacat la necessitat que l'acord prime per a prendre les decisions que s'adopten per a concedir reconeixements i han lamentat que esta proposta es plantege a pocs mesos de les eleccions municipals de maig de 2015.

D'altra banda, el consistori ha acordat, amb el vot a favor de PP i PSPV i l'abstenció de Compromís i EU, iniciar les actuacions pertinents per a portar a terme el nomenament del periodista i escriptor Francisco Pérez Puche com a cronista oficial de la ciutat i emprendre el procediment per a atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat al diari 'Las Provincias'.

El portaveu d'EU, Amadeu Sanchis, ha justificat el seu rebuig al reconeixement a la RACV per estimar que este organisme és protagonista d'un "conflicte civil" i d'una "confrontació" des de "finals dels anys 70" al voltant de la llengua valenciana que ha donat pas a "la política de dividir als valencians" i a una "lluita que ha beneficiat la llengua castellana" pel que fa a l'ús.

Així, ha manifestat que lliurar la Medalla d'Or a esta entitat "suposa premiar la divisió", i alhora ha censurat que esta iniciativa es presente "a escassos mesos de les eleccions" municipals i autonòmiques. Sanchis ha acusat el PP d'al·ludir a l'esmentada "confrontació" quan s'acosta els comicis i ha rebutjat que haja de ser un altre partit, si els populars perden l'Alcaldia el maig, qui haja de lliurar este reconeixement a la RACV.

Per la seua banda, la regidora de Compromís Consol Castillo ha defensat els mateixos arguments per destacar el rebuig del seu grup a la concessió d'esta distinció i ha criticat, de la mateixa manera, l'"oportunisme" del PP al plantejar la proposta "davant de la proximitat de les eleccions". Ha rebutjat la possibilitat de reobrir el debat al voltant a les senyes d'identitat valencianes.

"Si la trajectòria de la RACV haguera estat una altra sí, però la història i les hemeroteques recullen determinats moments en els quals es va crear conflicte. No és un organisme de consens", ha asseverat la representant de Compromís.

"TENIR CONSENS"

El portaveu del grup socialista, Joan Calabuig, ha assenyalat que el PSPV "reconeix les aportacions" socials i culturals d'esta entitat al llarg de la seua història, però ha indicat que discrepa de "determinades actuacions en moments concrets" --entorn de qüestions com la de la llengua valenciana-- i ha apuntat que no representa un "espai de consens". "Estem a favor del que unix als valencians i no del que els dividix", ha plantejat Calabuig, que ha ressaltat "la necessitat de tenir consens per a acordar els reconeixements" i ha lamentat l'"ús partidista de la RACV".

En resposta a l'oposició, el vicealcalde i portaveu del PP, Alfonso Grau, ha lamentat que PSPV, Compromís i EU hagen centrat el seu rebuig al reconeixement a esta entitat "en el debat de la llengua" i ho hagen justificat per este motiu, una cosa que ha considerat "trista" i un "error". El responsable municipal ha assegurat, en este sentit, que la RACV "té moltes altres seccions" i que el seu treball s'ha desenvolupat en molts altres camps, a més de subratllar el seu paper històric.

"INTOLERÀNCIA"

Grau ha criticat que l'oposició únicament demane consens quan les propostes arriben al ple de la seua part i no de la mà del PP i ha acusat els tres grups que la integren de no reconèixer els esforços per a aconseguir la unió i d'apostar per la "intolerància" amb el seu vot en contra o amb la seua abstenció.

Respecte al nomenament de Pérez Puche com a cronista oficial de la ciutat, el vicealcalde ha dit que té "suficients mèrits" per a rebre'l i ha apuntat que a través de tots els estudis que ha fet sobre la ciutat "ja estava exercint" este càrrec.

Compromís ha assenyalat que en este punt tampoc s'ha buscat el consens de tota la corporació per a concedir els reconeixements i ha asseverat sobre la distinció a Las Provincias que ha tingut alguna etapa caracteritzada per "l'enfrontament". Grau ha defensat la llibertat d'edició.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià