Medi Ambient i Acuamed alliberen 12 tortugues al Tancat de la Milia, a Sollana (València)

Actualizado: viernes, 25 julio 2014 17:09

VALÈNCIA, 25 Jul. (EUROPA PRESS) -

La directora general de Medi Natural, Salomé Pradas, ha participat, juntament amb representants d'Acuamed i de la Fundació Global Nature, a la solta de 12 exemplars de tortuga europeu, catalogat com a espècie en perill d'extinció, en la Reserva Natural del Filtre verd del Tancat de la Milia, a la localitat valenciana de Sollana.

Segons ha explicat Pradas, amb esta nova solta, la quarta en els tres anys de funcionament de la instal·lació, el Tancat de Milia es "consolida" dins del projecte de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient "com a un lloc idoni per a potenciar les poblacions silvestres d'esta espècie al Parc Natural de l'Albufera".

Els exemplars procedixen del Centre de recuperació de Fauna 'La Granja' del Saler, dins del programa de cria en captivitat, per al seu alliberament en espais d'interés i del projecte LIFE Trachemys que desenvolupa des de fa anys per a eliminar tortugues exòtiques del medi natural.

Els animals són vigilats per tècnics de la Fundació Global Nature, que transmeten a la Conselleria la seua evolució durant la seua permanència en este aiguamoll.

El Filtre Verd del Tancat de Milia és una àrea d'alt valor ecològic, dissenyada per a donar resposta a la necessitat de preservar un entorn natural delicat i de gran valor ambiental com és l'Albufera de València.

Es tracta d'un sistema natural i sostenible de depuració d'aigües residuals que ha estat executat per la Societat Estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) i està actualment gestionada per la Fundació Global Nature, experta en filtres verds i gestió d'espais naturals, i la UTE Albufera Sud (Comsa-Sedesa).

Durant els més de tres anys que el Tancat de Milia porta funcionant, s'ha convertit en un dels punts de referència dins del Parc Natural a causa que, per les seues característiques com a hàbitat adequat, és visitat per nombroses espècies d'aus, moltes d'elles, com les Fotges banyudes, en perill d'extinció.

Des de la seua posada en marxa i entre altres efectes positius, el filtre verd ha contribuït a reduir la presència de llumí i nitrats en les aigües que arriben a l'Albufera com a conseqüència dels abonaments que s'utilitzen en els arrossars i altres abocaments incontrolats. Estos contaminants són la principal font d'alimentació per a les plantes del filtre verd, per la qual cosa, en fer passar l'aigua per esta infraestructura, s'allibera d'estos elements.

Estes instal·lacions també han servit de refugi durant els seus viatges migratoris per a cinc espècies d'aus catalogades en perill d'extinció, com són el xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris), la fotja banyuda (Fulica cristrata), l'ànec capblanc (Oxyura leucocephala), el porró bru (Aithya nyroca) i el bitó (Botaurus stellaris).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià