Rajoy diu a Puigdemont que no negociarà referèndum i demana respectar llei en comptes d'amenaçar amb independència

Mariano Rajoy y Carles Puigdemont
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 25 mayo 2017 15:26

En la seua carta, ja l'avisa que és impossible que plantege "tan greu amenaça a la convivència i a l'ordre constitucional"

MADRID, 25 May. (EUROPA PRESS) -

El cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, ha respost este dijous per carta al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que no cap cap negociació sobre el referèndum a "esquenes de les veritables vies democràtiques i de la llei". A més, li recrimina que oferisca diàleg però després "amenace amb una declaració d'independència" en cas de no ser "satisfetes les pretensions" del Govern català.

D'esta forma respon la missiva que Puigdemont va enviar este dimecres sol·licitant a Rajoy iniciar "negociacions sobre els termes i les condicions del referèndum" a Catalunya i expressant la seua voluntat de cercar una "solució política pactada i acordada" davant les demandes de la ciutadania de Catalunya de poder decidir sobre el seu futur polític.

Sense que hagen passat ni 24 hores, el president del Govern central ha contestat esta carta convidant de nou Puigdemont a debatre les seues propostes al Congrés, seu de la sobirania nacional, perquè és ací "on han de debatre's les aspiracions" que el "pluralisme polític empara".

NO CAL NEGOCIAR A L'ESQUENA DELS CAMINS DEMOCRÀTICS

En este sentit, recorda a Puigdemont que l'ordenament jurídic també preveu mecanismes per a plantejar "tota classe d'aspiracions polítiques", sempre que es procedisca pels "camins democràtics previstos i conciten el suport parlamentari necessari".

En els últims dies, des de l'Executiu del PP han insistit amb afany en què ha d'acudir al Parlament i cercar allí suports a les seues tesis a favor de la independència. Segons subratllen, es tracta d'actuar com va fer al febrer del 2005 el lehendakari Juan José Ibarrexte, que va portar el seu pla al Congrés i va ser derrotat pels vots.

No obstant això, Rajoy recalca a Puigdemont que "el que no cap és plantejar una negociació a esquena de les veritables lleres democràtiques i de la llei". I afegix que l'obligació del seu Govern és i serà "sempre" actuar en defensa de la llibertat, la convivència pacífica i els drets de tots els catalans i de la resta espanyols.

"Per tot això, considere inexcusable tornar a reiterar no només la impossibilitat de prendre part en allò que proposa, sinó també la impossibilitat que el seu Govern plantege tan greu amenaça a la convivència i a l'ordre constitucional", assevera en la seua carta.

"MALAMENT ES COMPADIX EL DIÀLEG" AMB L'"AMENAÇA"

El cap de l'Executiu central recrimina a Puigdemont que al mateix temps que li demana acceptar la celebració d'un referèndum, "prepara un conjunt d'iniciatives legals que suposen la liquidació absoluta" de l'ordre constitucional, en al·lusió a l'anomenada 'Llei de Desconnexió'.

"Malament es compadix al diàleg que diu oferir, amb l'amenaça d'una declaració d'independència per al cas de no ser satisfetes les seues pretensions", destaca. Després de recordar que la primera de les seues obligacions és defensar l'ordre constitucional, critica que el Govern català l'estiga convidant a pactar "la forma de vulnerar el nucli essencial de la Constitució".

ENTENIMENT PERÒ AMB EL LÍMIT DE LA SOBIRANIA NACIONAL

Rajoy assegura que la seua voluntat de dialogar i arribar a acords amb la Generalitat és "plena i sincera" com amb altres governs autonòmics. De fet, diu que esta disposició a la col·laboració ha quedat de manifest estos anys en els acords assolits que han "redundat en benefici" dels catalans.

Això sí, indica que esta voluntat d'enteniment té com a "únic límit" el respecte a la sobirania nacional i l'Estat de Dret i reitera --i diu que així l'hi ha dit també en "les trobades" que tots dos han mantingut-- que cap dels dos té "capacitat per a negociar sobre allò" del que no disposen, perquè seria "furtar dels seus drets al conjunt del poble espanyol".

Finalment, Rajoy anima Puigdemont a recuperar els plantejaments que "lluny de generar desacord i frustració, s'ajusten al comú marc de convivència i responguen les necessitats reals dels catalans", de manera que des d'esta posició puguen trobar "espais d'acord en benefici de tots".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià