Rajoy justifica els escorcolls a la Generalitat perquè són per ordre d'un jutge perquè es complisca la llei

Rajoy en la sesión de control al Gobierno en el Congreso
EUROPA PRESS
Publicado 20/9/2017 19:02:47CET

Rufián li exigeix que "traga les seues brutes mans" de Catalunya i diu que la voluntat del poble català és "imparable"

MADRID/BARCELONA, 20 Set. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha justificat este dimecres els escorcolls que s'han produït a les seus de la Generalitat catalana en el marc de la investigació sobre el referèndum de l'1 d'octubre, perquè, segons ha dit, "s'ha fet per decisió del jutge" i qualsevol democràcia té "obligació" d'acatar el que digui un dels tres poders de l'Estat.

Segons ha afegit, es tracta d'una investigació que es fa perquè es "complisca la llei" i ho seguiran fent "fins al final".

Així ha respost el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que ha carregat durament contra estos escorcolls a Catalunya i amb la detenció de càrrecs electes a Catalunya "simplement per les seues idees".

"Li demane i li exigisc que traga les seues brutes mans de les institucions catalanes. Li demane i li exigisc que deixe de fer-ho amb nocturnitat i amb traïdoria, i sàpiga tant vostè com els seus lacais que per cada u de nosaltres, per cada u que detinga, hi ha centenars que estan disposats a fer-ho", ha advertit.

Rufián ha instat l'Executiu del PP a respectar el "mandat inequívocament popular" que, segons ha dit, tenen "darrere". "Sàpiga que la voluntat del poble de Catalunya és imparable", ha emfatitzat, abans d'abandonar l'hemicicle juntament amb altres diputats d'ERC en senyal de protesta per estos escorcolls a les conselleries del Govern català. "Ens n'anem a fer costat als nostres amics", ha exclamat.

Després de demanar a Rajoy que no els done lliçons de constitucionalisme, el diputat republicà ha acusat el president del Govern d'una "persecució" a més de 700 alcaldes independentistes i que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, es "vanaglorie" de confiscar "perillosos cartells independentistes quan s'oblida de 40.000 milions d'euros robats en el rescat bancari".

RAJOY: "HO SEGUIREM FENT FINS AL FINAL"

Rajoy ha afirmat rotund que el Govern central està fent "el que ha de fer" i "complint amb la seua obligació". És més, ha dit que ho seguiran fent "fins al final".

"No li explicaré a vostè el que és l'Estat de Dret. Ni ho sap ni hi tenen cap interès. Tant li fa", ha asseverat, per a subratllar que la Guàrdia Civil està entrant a seus de la Generalitat per decisió d'un jutge

També ha subratllat que estan actuant amb "proporcionalitat" després de "les coses" que s'han vist darrerament a Catalunya, com la sessió al Parlament dels dies 6 i 7 de setembre per convocar el referèndum, "liquidar" la Constitució, "inventar una nova legalitat" amb la Llei de Transitorietat. Al seu parer, són actuacions de "màxima gravetat" perquè "van passar per sobre de tots els tràmits propis d'una democràcia".

Dit això, ha recalcat que l'Estat de Dret seguirà "funcionant" perquè estan fent el que han de fer i complint amb la seua obligació, de manera que es complisca la llei. És més, ha dit a ERC que mentre seguuisquen "entossudits" en els seus "errors" i se salten la llei, serà pitjor per a tothom.

Rajoy també ha retret a Rufián que parle d'"amenaces" davant els "atemptats als drets individuals" que estan patint alcaldes, policies o funcionaris catalans que no donen suport al referèndum. "Aprofite per demanar-li que cessen les seues amenaces i dels seus socis de la CUP", ha demandat el cap de l'Executiu central.

Després del debat parlamentari, Rajoy ha dit als passadissos del Congrés que no entrarà en polèmica amb Rufián i ha insistit que "el més important", i el que ha de "preocupar", és el que passa a Catalunya: "Un intent de liquidar la Constitució i l'Estatut de Catalunya, uns plens del Parlament que van ser un exemple del que mai no s'ha de fer, i saltar-se la llei --ha dit--. Ací s'està atropellant els drets de tothom".

CAP PAÍS DEMOCRÀTIC ACCEPTARIA ESTE DESAFIAMENT

En este context, ha subratllat que "lògicament l'Estat ha de reaccionar" perquè "no hi ha cap Estat democràtic del món que accepte el que fan estes persones".

Rajoy ha conclòs demanant a Puigdemont una rectificació i el retorn a "la normalitat i el sentit comú" perquè el referèndum de l'1 d'octubre "no es pot celebrar" i perquè "esta dinàmica no condueix a res". "L'única cosa que demane és que complisca la llei, tots tenim l'obligació, i per descomptat amb més raó els governants".

"Si a Espanya no es compleix la llei, hi haurà injustícia, arbitrarietat, i la llei del més fort, i això no ho podem acceptar --ha subratllat--. Crec que que el que diu el sentit comú és que es faça marxa enrere perquè això no condueix a res".

colaboracio