Soriano diu que la proposta de 469 empleats per a la futura radiotelevisió "no és per al primer dia"

Enrique Soriano compareix en les Corts
FLICKR CORTS
Publicado: lunes, 26 junio 2017 18:16

Apunta que l'inici de les emissions està vinculat a la renovació tecnològica dels mitjans materials

VALÈNCIA, 26 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, ha afirmat este dilluns sobre la grandària que tindrà la futura plantilla de la nova radiotelevisió valenciana que la proposta plantejada --de 469 treballadors-- és "un mer document de treball", no definitiu, i està pensada "en el desenvolupament final dels mitjans", amb dos canals de televisió, dos de ràdio i la plataforma web. "No és per al dia 1 o 2, és el final del procés, no és per al primer dia", ha remarcat.

Així s'ha pronunciat en la comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual de les Corts, on ha donat compte del treball realitzat fins a hui en la CVMC, del barem de mèrits aprovat per a la borsa temporal de la corporació i s'ha referit també al futur nomenament de càrrecs d'alta direcció.

Sobre la plantilla de la societat, ha incidit que ara com ara només hi ha un document de treball subjecta a negociació i, en tot cas, la plantilla que arreplega "està pensada en el desenvolupament final dels mitjans", és "la projecció de plantilla" però "en una primera fase no es pretén cobrir la totalitat dels llocs". "El pressupost és el que és i amb això és amb el que s'ha d'explicar i treballar", ha afirmat.

Ara com ara, ha recordat, s'han publicat les llistes amb les puntuacions dels 8.889 sol·licituds per a la borsa de treball temporal de la corporació, el barem de la qual de mèrits ha defès ja que la diferència entre la màxima puntuació que podia obtindre un extreballador de RTVV i un altre del sector privat és del 36,6%, per davall del 40% que marca la jurisprudència per a considerar que es complix la llei bàsica d'ocupació pública.

El 'popular' Jorge Bellver ha qüestionat en este punt que en les llistes publicades "el 80% no arriba ni al 5%", persones que no obtenen almenys 25 dels 50 punts en joc, i hi ha diferències "molt importants" entre els aspirants, amb un nombre "molt elevat de zeros" en la puntuació. "La conclusió a la qual arribe és que, per desgràcia, en el barem sí hi ha un tracte desproporcionat", ha advertit.

Soriano ha assenyalat que els aspirants que reunixen els requisits però no tenen mèrits addicionals poden tindre zero punts i ha defès que el barem s'ha negociat amb les organitzacions sindicals, que són "els qui tenen la legitimitat" per a fer-ho, i també hi ha hagut interlocució amb La Unió de Periodistes. "Estem oberts al diàleg", ha remarcat.

Ha indicat que la baremació de mèrits de la borsa temporal per a la societat prendrà com a referent la de la corporació, però "no significa que siga idèntica" perquè està en un procés en el qual "cal negociar". "El que no anem a fer és una cosa totalment dispar, com valorar el xinés i no el valencià", ha assenyalat Soriano, que ha indicat que el ja negociat per a la corporació "ha de servir de base".

ESPERA QUE NO HI HAJA IMPUGNACIÓ

Preguntat per Podem sobre l'anunciada impugnació del barem per part de la Unió de Periodistes i si podria retardar l'engegada de la radiotelevisió, ha mostrat el seu desig que "no es produïsca" perquè han parlat i estan "oberts a parlar" amb l'organització. "Espere i m'agradaria, per descomptat, que no s'arribara a produir eixa anunciada impugnació, entenc que tampoc hi ha motius perquè es produïsca però cadascun té legitimitat per a presentar els recursos que considere pertinents", ha agregat.

Més enllà de les borses temporals, preguntat sobre els futurs processos selectius, ha indicat que "el normal és que hi haja proves i després un concurs" però fins que no s'acabe la fase de les borses temporals no abordaran esta.

DIRECTIUS

Preguntat sobre com es realitzarà el nomenament dels futurs directius, ha indicat que ara com ara no hi ha en la societat cap contracte d'alta direcció, sinó que s'ha contractat persones amb contractes de prestació de servicis per a desenvolupar tasques "molt concretes" i ha indicat que en el futur, en funció del pressupost i de la plantilla, podria haver-hi tres directius en la societat i un en la corporació, i ha remarcat que les persones designades hauran de reunir els requisits d'idoneïtat per al càrrec, negant qualsevol tipus de "enchufismo".

Sobre si César Martí o Esperança Camps --que ja formen part de l'equip de la directora de la societat, Empar Marco-- podrien ostentar algun d'eixos càrrecs d'alta direcció, ha assenyalat que "poden o no ser proposats" per a açò, doncs "en cap lloc està escrit que així siga" però tampoc es pot descartar que es propose. També ha eixit al pas dels dubtes respecte al nomenament de Martí --qui posseïa una productora-- i ha assenyalat que li van demanar informació i va acreditar que ja no tenia empreses de producció.

En tot cas, ha posat en relleu que trobar experts per a la producció audiovisual a la Comunitat "és difícil si no pertanyen al sector" i l'important en últim terme és "que no hi haja conflicte d'interessos". El PP, per la seua banda, li ha recordat que "els valencians no necessiten directius 'enxufats' o una televisió en mans del govern, que és el que estan construint".

OBSOLESCÈNCIA DELS MITJANS

També ha explicat sobre el futur dels mitjans públics que s'han trobat amb una situació "que distava de permetre que de forma immediata es poguera començar a prestar un servici públic", com es pensava, per la "absoluta obsolescència tecnològica" dels mitjans materials. De fet, es calcula que caldrà invertir fins el 2019 uns 20 milions d'euros d'inversió per a superar la situació.

Per açò, ha advertit que els terminis per a les emissions estan "vinculats a eixa renovació tecnològica" i espera que es puga materialitzar enguany eixa renovació. "La renovació tecnològica és la que condiciona l'inici" d'emissions, ha reiterat, sense detallar si eixes primeres emissions seran en ràdio, televisió o plataforma web.

Davant les crítiques del síndic de Podem, a Presidència, en considerar que "no ha estat a l'altura del mandat" de la cambra legislativa en este tema, Soriano assenyalat que la Generalitat ha col·laborat amb la CVMC però ha admès que "quan es va aprovar la llei en estes Corts es va considerar que era molt més senzill i anava a ser més ràpid" del que ha sigut, perquè han anat sorgint diferents dificultats.

Un altre dels debats suscitats en la comissió ha estat relacionat amb l'aprovació del pressupost de la CVMC per a 2017, que no figura com a tal en els pressupostos de la Generalitat de 2017, una cosa que el PP ha criticat perquè la corporació ja estava constituïda, i que Soriano ha defès perquè es van presentar de manera quasi simultània i "no va donar temps" a definir el contingut. També ha qualificat d'error administratiu que se li donara d'alta en la seguretat social al desembre i no a l'octubre, una cosa que es va resoldre sense major incidència, ha remarcat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià