Xefs i cardiòlegs oferixen les 50 receptes més saludables contra l'"epidèmia" de les malalties cardiovasculars

Presentación del anuario de "menús con corazón"
INFORPRESS: ALBERTO SÁIZ
Actualizado: miércoles, 1 octubre 2014 16:29

És la primera causa de mort a la Comunitat Valenciana amb un 30,3% de les defuncions

VALÈNCIA, 1 Oct. (EUROPA PRESS) -

Xefs amb estrella Michelin, cardiòlegs i 'foodies' que estimen cuinar unixen forces en un receptari que recull les 50 propostes culinàries "més saludables d'Espanya" amb l'objectiu de lluitar contra "l'epidèmia" que suposen les malalties cardiovasculars, primera causa de mort a la Comunitat Valenciana amb un 30,3% de les defuncions.

Així s'ha posat de relleu a la presentació a València d'esta iniciativa, en què han participat el doctor Antonio Salvador Sanz, cap del Servici de Cardiologia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i president d'Insvacor, i el cuiner Bernd H. Knöller, informen els responsables de la iniciativa en un comunicat.

Un total de 40 xefs --entre els quals figuren 28 estrelles Michelin-- han treballant frec a frec i desinteressadament amb caps de cardiologia dels més importants hospitals d'Espanya durant esta última dècada, una tasca que ha donat com a resultat més de 130 receptes cardiosaludables per a conscienciar a la població de la necessitat de menjar sa i 150.000 receptaris editats i distribuïts en els principals esdeveniments relacionats amb la salut i nutrició.

És la contribució de la campanya 'Menús amb Cor' a la prevenció de malalties cardiovasculars. Amb motiu del Dia Mundial del Cor, es presenta un receptari molt especial per a celebrar els deu anys d'esta iniciativa conjunta de la Fundació Espanyola del Cor i Nous de Califòrnia: 50 receptes que recullen les millors i més sanes receptes dels xefs participants juntament amb un menú dissenyat pel servici de cardiologia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. A estes propostes s'unixen la de cinc foodies que volen demostrar que el missatge de la prevenció ha calat a la societat.

"Menús amb Cor es va crear amb l'objectiu de promoure una alimentació sana que ajude a cuidar el nostre cor i és gràcies a accions com esta, que podem dir que la mortalitat per malaltia cardiovascular ha baixat lenta però constantment al nostre país en l'última dècada", assegura el doctor Salvador Sanz.

"Però encara hi ha una gran tasca per fer ja que les xifres són alarmants: un de cada tres valencians moren cada any per malaltia cardiovascular i la prevalença entre els joves i dones és cada cop més gran", afegix.

Per esta raó, el cap de Cardiologia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, César Romero, ha liderat la creació d'un menú específic amb l'objectiu de servir d'exemple a altres centres hospitalaris. "Una dieta cardiosaludable no té perquè ser monòtona, insípida o avorrida. Tenim ingredients variats i saludables amb els quals jugar, com les nous, i amb un poc d'amor per la cuina es poden aconseguir receptes atractives", assegura el doctor.

"AMOR PER LA CUINA"

Amor per la cuina és el que tenen en comú els 40 xefs participants en la campanya durant estos deu anys i als cinc consumidors que presenten les seues receptes en esta edició especial 10è aniversari. Carles Gaig, Paco Roncero, Diego Guerrero, Fernando Canales, Romain Fornell, Pere Monje, Oscar Velasco, Carles Abellán, són algunes de les estrelles Michelin del receptari i Margot Serrano, Joaquina Mayós o Marga Nuevo, els noms dels seus seguidors amateurs.

Tots ells coincidixen en el seu compromís per difondre hàbits d'alimentació saludable. Són líders d'opinió i exercixen com això. "Hem de posar el nostre granet de sorra per a contribuir a reduir esta epidèmia. Menjar sa i ben no està renyit", afirma el xef Bernd H. Knöller, ambaixador al Riff de la presentació a València del receptari, del qual s'editaran 2.500 receptaris que es distribuiran gratuïtament durant la Setmana del Cor de Madrid.

Estaran al seu torn disponibles en els restaurants que acullen les presentacions de la desena edició de la campanya a la resta d'Espanya: el palau de Cibeles a Madrid, el Via Veneto a Barcelona, la Taverna de l'Alabarder a Sevilla i el restaurant Zortziko a Bilbao. També es donaran a conèixer en San Sebastian Gastronomika i es pot descarregar tot el receptari en el web www.nuecesdecalifornia.com.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià