SANTA COLOMA DE CERVELLÓ (BARCELONA), 24 (EUROPA PRESS)
El Baix Llobregat és el principal productor de cireres de la província de Barcelona, on concentra la meitat de la collita d'aquesta fruita que es cultiva al centre i al nord de la comarca, on aquests dies s'organitzen diferents fires dedicades a la cirera.
Santa Coloma de Cervelló i Sant Climent de Llobregat obren aquest cap de setmana la temporada de fires de la cirera que continuarà a començaments de juny amb Torrelles de Llobregat i El Papiol.
A més d'aquests quatre municipis, les cireres també es cultiven en municipis del nord de la comarca com Martorell i Abrera.
Fa vint anys, el Baix Llobregat era el principal productor de cireres de Catalunya, un lloc que ara ocupen comarques com la Ribera d'Ebre o la Terra Alta ja que "han desaparegut molts camps per la pressió urbanística", lamenta Josep Colomer, pagès i membre de la Comissió de la Festa de la Cirera de Santa Coloma de Cervelló.
La collita d'aquest any ha començat uns deu dies més tard de l'habitual perquè la floració de la cirera s'ha endarrerit, de manera que algunes varietats no estan encara disponibles i el preu al mercat és elevat.
Així i tot, els pagesos esperen una bona temporada si la meteorologia acompanya i si continuen controlant la mosca suzuki, originària d'Àsia que l'any passat va delmar molts camps.
Les més de 400 tones de cireres que cada any es recullen al Baix Llobregat es comercialitzen gairebé en exclusiva a Mercabarna per proveir Barcelona i el seu entorn "amb un producte de proximitat, en el qual el consumidor metropolità pot apreciar una frescor i una qualitat que són molt difícils de trobar en cireres que vénen d'altres regions o països", assegura Colomer.