Balears és la comunitat que més augmenta la despesa en R+D en 2018 malgrat seguir a la cua en inversió

El conseller d'Educació, Universitat i Investigació, Martí March, valora les xifres de despesa en R+D a Balears, publicades recentment per l'INE
El conseller d'Educació, Universitat i Investigació, Martí March, valora les xifres de despesa en R+D a Balears, publicades recentment per l'INE - EUROPA PRESS
Publicado: lunes, 2 diciembre 2019 13:58

   El conseller March afirma "no estar obsessionat amb qu Balears deixi de ser l'última CCAA en inversió, sinó en seguir creixent"

   PALMA DE MALLORCA, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Educació, Universitat i Investigació ha valorat aquest dilluns les xifres de despesa en R+D de 2018 publicades el passat 28 de novembre per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en les quals es reflecteix que Balears és la comunitat autnoma que més augmenta la seva despesa en R+D respecte a 2017 malgrat seguir en la cua de la inversió.

   Segons ha informat el conseller d'Educació, Universitat i Investigació, Martí March, és "important" destacar que en 2018 i per segon any consecutiu Balears és la comunitat autnoma on més augmenta la despesa en R+D, amb una pujada del 13,2 per cent.

   Aquest increment ha estat emmarcat pel conseller dins del Pla de Cincia, Tecnologia i Innovació aprovat al final de la passada legislatura, recordant que va ser "consensuat en taula de dileg social" i que "demostra que és el full de ruta de la Conselleria".

   En aquest sentit, March s'ha mostrat convenut que "si Balears segueix aquesta línia, aviat deixar de ser l'última i tindr un creixement continuat".

   No obstant aix, el conseller també ha reconegut que Balears segueix sent l'última comunitat autnoma en inversió en R+D a Espanya, on la mitjana se situa en l'1,24 per cent del PIB, amb un 0,41 per cent del PIB.

   Davant aquesta situació, March ha afirmat "no estar obsessionat amb qu Balears deixi de ser l'última comunitat autnoma en inversió, sinó en seguir creixent".

BALEARS ENCAPALA L'INCREMENT DE PERSONAL EN R+D

   D'altra banda, el conseller March ha volgut destacar que Balears és la comunitat autnoma on més creix el nombre de persones que es dediquen a R+D. El 2018 s'ha arribat la xifra de 2.685 treballadors, la qual cosa suposa un 21,8 per cent més que el 2017.

   La secretria autonmica d'Universitat, Investigació i Política Lingüística, Agustina Vilaret, també present aquest dilluns en la Conselleria, ha ressaltat que es tracta d'un "mxim histric" i ha posat l'mfasi en el fet que "sense la part humana seria difícil créixer en R+D".

   Per la seva banda, el director general de Política Universitria i Investigació, Josep Lluis Pons, ha insistit que "el personal hum és un recurs limitant perqu són ells els qui poden aconseguir finanament i tirar endavant els projectes".

CREIX LA INVERSIÓ EMPRESARIAL

   D'altra banda, des de la Conselleria d'Educació, Universitat i Investigació, han volgut destacar el creixement de la inversió feta per les empreses. Sobretot, ha destacat el conseller March, les fetes per aquelles que es dediquen a la biotecnologia.

   Per la seva banda, Pons ha volgut emfatitzar que "si Balears arriba comptar amb la inversió de més empreses de valor afegit i s'aconsegueix l'excellncia de la UIB --es troba entre les 500 millors universitats del món, segons l'índex de Xangai-- es revertir la situació de ser l'última en inversió".

OBJECTIUS "APROPAR" LA CINCIA A LA SOCIETAT I "FOMENTAR" EL R+D

   Finalment, el conseller March ha volgut posar el focus en "la necessitat de continuar amb les polítiques impulsades en la passada legislatura", referint-se al Pla de Cincia, Tecnologia i Innovació i a les actuacions d'especialització intelligent.

   L'objectiu, ha assenyalat March, és "apropar la cincia a la societat" i "fomentar el R+D".

   En aquest sentit, el director general de Política Universitria i Investigació, Josep Lluis Pons, ha recordat que als Pressupostos de 2020 es preveuen dos nous projectes "finanats amb l'ITS" que són una convocatria de beques de mobilitat per a becaris predoctorals i postdoctorals, per valor de 850.000 euros, i la creació de la Unitat de Cultura Científica, per valor de 600.000 euros.

   També s'ha referit al fet que est previst incrementar les ajudes, d'una banda, a través del Programa Talent, on ha destacat que es van a concedir tres nous contractes per a investigadors postdoctorals i es va a incorporar una convocatria de Borses de Viatges.

   Finalment, Pons ha assenyalat que es van a incrementar les ajudes a través del programa d'Impuls a l'excellncia. "Es va donar continutat als projectes propis per valor d'1,5 milions d'euros i es preveu publicar convocatries competitives plurianuals per valor de 4,2 milions al llarg de 2020", ha concls.

Leer más acerca de: