El Govern i el Col·legi de Veterinaris de les Balears creen un grup de treball conjunt per estudiar la zoonosi

Actualizado 4/8/2008 20:09:24 CET

Preguem utilitzin aquesta notícia en substitució del passat després de corregir una dada de l'últim paràgraf

PALMA DE MALLORCA, 4 Ago. (EUROPA PRESS) -

El Conseller de Sanitat i Salut, Vicenç Thomàs, juntament amb la directora general de Salut Pública, Margalida Buades, i el president del Col·legi de Veterinaris de les Illes Balears, Ramon Garcia, van signar avui un conveni que s'estableix la creació d'un grup de 20 veterinaris que es dedicaran a l'estudi de la zoonosi -malalties que es transmeten dels animals als humans- a l'arxipèlag.

L'objectiu d'aquesta addenda a un conveni de col·laboració passat signat per les dues institucions fa un mes, és disposar d'informació epidemiològica "per dissenyar polítiques d'actuació" en salut pública, a causa de l'augment de trasllats transoceànics i a la incorporació d'animals exòtics com mascotes a les llars balears.

La primera fase d'aquest compromís consisteix a identificar les malalties d'aquest tipus que més incideixen a les Illes -mosquit tigre, febre del Nilo- per després elaborar la informació en temps real, i després, crear una xarxa de veterinaris per intercanviar dades i crear les estructures de suport i investigació pertinents.

Aquesta col·laboració que durarà fins a l'any 2010 i el cost de la qual és de 20.000 euros a l'any, dels quals, el 60 % -14.000 euros- procedeixen de la Conselleria de Salut i els 8.000 euros restants del Col·legi de Veterinaris.

Respecte a aquest tema, la Universitat d'Edimburg (Escòcia) va realitzar un estudi del qual es desprèn que el 75 % de les malalties transmissibles emergents són causades per zoonosi.

L'objecte d'estudi d'aquest conveni, com va explicar Thomàs, versa sobre els animals que no s'incorporen a la cadena alimentària, ja que sobre aquests no es disposa de tanta informació com la carn d'animal destinada al consum humà, les dades de les quals els faciliten els escorxadors i el Consell d'Agricultura.

Garcia va puntualitzar que dels 300 veterinaris que treballen en clíniques privades, un 40% treballen amb animals exòtics "que abans eren difícils d'aconseguir" i va alertar que "és factible" que malalties que es produeixin en altres llocs del món, com el cas de la llengua blava, arribin a Balears "i per això cal tenir-les diagnosticades, per actuar amb rapidesa".

En aquesta línia, Thomàs va agregar que existeix "un ventall de malalties clàssiques, de freqüència controlada", com la toxoplasmosi o la febre exantemàtica mediterrània, una patologia endèmica a Balears, que transmeten les paparres.

En aquest sentit, Garcia va assenyalar que s'ha descobert que les tortugues domèstiques poden transmetre la salmonel·la a les persones, ja que aquests animals també la pateixen i va agregar, a propòsit de malalties que es poden prevenir, que a Europa s'han detectat 3 casos d'entrada d'animals afligits del virus de la ràbia.