Sant Llorenç compta amb 56 punts negres per risc d'inundació, segons un nou estudi

Danys causats a Sant Lloren (Mallorca) després de les inundacions per les fortes pluges
Danys causats a Sant Lloren (Mallorca) després de les inundacions per les fortes pluges - ISAAC BUJ/EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: lunes, 23 diciembre 2019 17:23

   L'estudi conclou que no es produiran embussos en el torrent sinó que "les infraestructures estan infradimensionades"

   PALMA DE MALLORCA, 23 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Un estudi presentat aquest dilluns a l'Ajuntament de Sant Lloren des Cardassar, principal poble afectat per les inundacions d'octubre de 2018 en les quals van morir 13 persones, revela que en el municipi existeixen 56 punts negres per risc d'inundació.

   L'estudi, que ha estat encarregat per l'Ajuntament, ha estat realitzat pel grup d'investigació climatolgica, riscos naturals i territori de la Universitat de les Illes Balears (UIB), encapalat pel professor Miquel Grimalt.

   Grimalt ha explicat que de l'estudi s'extreu com a conclusió principal que "no es va produir cap embús en el torrent sinó que va ploure molt i durant molt temps" i que per aix les infraestructures es van veure superades. "No és que es produssin embussos, és que les infraestructures estan infradimensionades", ha explicat per dir que "solament va haver-hi un pont --conegut com el pont de Sa Tafona o Son Sureda-- que no va ser superat per l'aigua".

   D'altra banda, el professor universitari ha explicat que una altra de les principals conclusions és que existeixen un total de 56 punts negres inundables. Dins d'aquests, n'hi ha una quarentena que són molt perillosos. Malgrat aix, Grimalt ha precisat que cap de les 13 persones mortes el 2018 estava en un d'ells.

   Davant aix, l'equip de Grimalt ha proposat diverses propostes com la senyalització d'aquests punts mitjanant indicacions vials i que, a més, estiguin recollits en els navegadors. També considera que caldria replantejar alguns ponts o elements del terreny.

   Cal recordar que la setmana passada es va donar a conixer un altre estudi dut a terme per un equip d'investigadors dels departaments de Geografia i Física de la UIB en el qual es va arribar a la conclusió que la inundació no es va poder preveure i que la coincidncia de factors "la va fer més trgica". Els seus investigadors insisteixen en la necessitat de disposar de protocols d'activació dels sistemes d'alerta i de protecció civil que puguin fer front a errors de predicció en un rang de 30 a 50 quilmetres, a més de dur a terme un treball de conscienciació i educació de la població de cara al futur.