Cau una xarxa criminal dedicada a la introducció irregular de ciutadans algerians al sud-est d'Espanya

803003.1.260.149.20230927170653
Vídeo de la noticia
Embarcació semirrigida intervinguda en el marc de l'operació 'Penja-robes', per la qual han sigut detingudes 11 persones a les quals s'atribueix la presumpta autoria dels delictes contra els drets dels ciutadans estrangers - GUARDIA CIVIL
Publicado: miércoles, 27 septiembre 2023 17:06

   Onze detinguts a Alacant, Múrcia i Almeria en l'operació 'Penja-robes', que segueix oberta

   MÚRCIA/VALÈNCIA, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La Guàrdia Civil ha desmantellat una suposada xarxa dedicada a la introducció irregular de ciutadans algerians al sud-est espanyol i ha detingut, en el marc d'aquesta operació, que encara continua oberta, a 11 persones, a les quals s'atribueix la presumpta autoria dels delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, denúncia falsa i de pertinença a organització criminal. El líder ha ingressat a la presó.

   L'operació, denominada 'Penja-robes', es va iniciar en el marc de les investigacions que l'Institut Armat duu a terme per a la lluita contra grups criminals dedicats a la introducció de ciutadans extracomunitaris a Espanya, a través de les costes del sud-est espanyol, segons han informat fonts de la Benemérita en una nota.

   Des del 2021, la Guàrdia Civil seguia la pista a un ciutadà algerià relacionat amb aquestes tipologies delictives que, suposadament, dirigia un grup criminal encarregat de facilitar la logística i el personal necessari per a la introducció irregular de compatriotes a través de les costes murcianes i d'Almeria.

DIVERSES EIXIDES SIMULTÀNIES DES D'ALGÈRIA

   El principal 'modus operandi' consistia en les conegudes com a 'pasteres taxi', això és, embarcacions semirrígides amb motors de gran caballatge amb les quals transportaven als immigrants, arribant a realitzar diverses eixides simultànies des de les costes algerianes per a depassar la capacitat de resposta del Servici Marítim de la Guàrdia Civil i així fer arribar amb èxit a un major nombre d'embarcacions i persones.

   Una vegada a Espanya, la xarxa criminal disposava de persones dedicades a tasques logístiques, facilitant combustible i cobertura als patrons de les llanxes, a la seua arribada a territori nacional. Se sospita que fins i tot comptaven amb connexions internacionals, a França i Bèlgica, relacionades amb l'adquisició d'embarcacions de gran potència.

   L'agost passat, després de diversos mesos d'intensa investigació, la Guàrdia Civil va sorprendre a varis dels sospitosos a la platja de l'Azohía, en el terme municipal de Cartagena, quan botaven una embarcació semirrígida amb un motor de 250 cavalls de potència.

   La investigació ha permès identificar i detindre 11 homes, de nacionalitats algeriana, marroquina i espanyola, assentats en les províncies d'Alacant, Múrcia i Almeria i amb edats compreses entre els 30 i els 55 anys.

   La Guàrdia Civil s'ha confiscat de tres embarcacions semirrigides, 250 litres de combustible, dos vehicles tipus tot terreny, 3.000 euros en efectiu i diversos telèfons mòbils.

   L'operació 'Penja-robes' ha sigut coordinada per la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil, amb el suport dels Grups d'Informació d'Almeria, Alacant i Múrcia.

   Els detinguts, els efectes confiscats i les diligències instruïdes han sigut posats a la disposició de les autoritats judicials, sent ordenat l'ingrés a la presó provisional del líder principal de l'organització. La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarten més detencions.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià