CGT interposa la demanda col·lectiva contra l'ERO de RTVV davant de l'Audiència Nacional i demana la seua nul·litat

Instalaciones de RTVV en Burjassot (Valencia).
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 24 abril 2014 14:55

VALÈNCIA, 24 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La secció de CGT en Radiotelevisió Valenciana (RTVV) ha presentat la demanda col·lectiva contra l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) d'extinció de la ràdio i la televisió públiques, i ha sol·licitat la seua nul·litat, segons consta a l'escrit remés pel sindicat. CGT va ser l'únic dels sindicats amb representació al  Comité d'Empresa de RTVV que no va subscriure l'acord tancat a finals del mes de març entre la direcció i la representació dels treballadors.

   En la demanda, al costat de la sol·licitud de nul·litat, el sindicat requerix que es condemne l'empresa a la readmissió dels treballadors i a l'abonament dels salaris de tramitació meritats fins a la mateixa i, subsidiàriament, els declare no ajustats a dret.

   La demanda es basa, entre altres punts, en la inconstitucionalitat de la Llei 4/2013 de la Generalitat Valenciana; qüestiona la força major com a motiu d'extinció dels contractes de treball; rebat que l'extinció de la personalitat jurídica de l'empresa siga causa d'acomiadament col·lectiu; i nega la situació econòmica presentada per l'entitat.

   Alhora, tracta l'adequació, proporcionalitat i suficiència de la mesura feta; i manifesta que s'ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva i el frau de llei per a la promoció d'un nou acomiadament col·lectiu "sense reposar els treballadors en les seues condicions".

   En relació amb la Llei 4/2013, CGT assenyala que una reacció legislativa per a deixar sense efecte una sentència judicial --en què es declarava nul l'ERO i s'obliga a la readmissió de treballadors--, vulnera l'article 24 de la Constitució.

   Sobre l'argument de la força més com motiu d'extinció dels contractes de treball, el sindicat indica que prèviament al procediment d'adopció de la decisió d'extinció, l'ocupador "ha de recollir resolució de l'autoritat laboral que constate l'esmentada existència, i han sigut este tipus d'extincions l'excepció de la regla general sobre extincions col·lectives dels contractes de treball on la intervenció d'autoritat no és només preceptiva, sinó que el seu resultat és vinculant".

   Així, entén que RTVV va haver de, amb caràcter previ a la iniciació dels tràmits tendents a l'adopció de la decisió final sobre l'extinció dels contractes de treball, recollir l'esmentada resolució. L'omissió d'este tràmit determina, segons la seua opinió, la nul·litat de la decisió d'acomiadament col·lectiu.

SITUACIÓ ECONÒMICA

   D'altra banda, CGT advertix en la seua demanda que és preceptiu "deixar clar" que RTVV no es troba en una situació econòmica justificativa d'un acomiadament col·lectiu per a una empresa d'este tipus que, unit a l'extinció de la personalitat jurídica, justifiquara un acomiadament d'estes característiques.

   En esta línia, assenyala que esta part no nega que RTVV incorre en pèrdues, però considera que l'acomiadament del conjunt de la plantilla és una mesura "netament desproporcionada" a la situació.

   Finalment, puntualitza que l'acomiadament es va produir sense que els treballadors acomiadats en 2012 foren readmesos en els seus llocs. "L'empresa hauria, abans d'haver iniciat la promoció de l'acomiadament col·lectiu, d'haver efectivament reincorporat els treballadors, com va manifestar que anava a fer. Per contra, els treballadors van ser donats d'alta i col·locats en un permís forçós retribuït", lamenta.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià