Contra el Càncer València aconsegueix un màxim històric d'activitat en 2023: 42.775 atencions a més de 9.354 persones

L'Associació Espanyola Contra el Càncer València informa del balanç d'activitat del 2023
EUROPA PRESS
Publicado: miércoles, 8 mayo 2024 14:51

   Toader Frunza, malalt de càncer: "Cal buscar ajuda i lluitar, és molt dur, però es pot tirar endavant"

   VALÈNCIA, 8 May. (EUROPA PRESS) -

   Contra el Càncer València va aconseguir un rècord en la seua activitat el 2023: un total de 42.775 atencions psicosocials i físiques, un 31 per cent més que l'exercici anterior, a 9.354 persones, un 22% més, gràcies tant per fi de la pandèmia com a l'obertura de les seues noves instal·lacions, que els permet prestar majors serveis.

   Així, ho ha destacat aquest dimecres el president de Contra el Càncer València, Tomás Trenor, en roda de premsa per a presentar l'informe d'activitat del passat any junt amb l'oncólogo Antonio Llombart Cussac i Toader Frunza, malalt de càncer de còlon, que ha recomanat a tots els pacients i les seues famílies demanar ajuda: "Malgrat el dur que és cal seguir i lluitar, es pot tirar endavant".

   Cada any el càncer afecta a més de 31.000 valencians. D'entre les persones ateses per l'Associació, el perfil més comú és dona, entre els 46 i 65 anys, en tractament actiu, encara que el percentatge de familiars que acudeixen a l'Associació cada vegada és més significatiu i actualment representa el 34%.

    La major part d'atenció es concentra a València, encara que l'Associació ha obert seus a Gandía i Port de Sagunt, compta amb un espai a Utiel i té presència en set hospitals per a poder arribar a qualsevol racó de la província.

   L'equip de psicooncólogos ha incrementat un 34% les atencions fins a sumar 19.793 en 2023. En concret, l'atenció grupal s'ha triplicat en un any, amb 63 grups terapèutics enfocats a gestionar les emocions, el duel o la por a la recaiguda. Un de cada tres pacients requereixen d'atenció psicològica especialitzada per a afrontar la malaltia.

   A més, per a alleujar l'impacte emocional, també el voluntariat de l'Associació acompanya a pacients i familiars i el 2023 ha aconseguit 17.422 atencions, un 44% més que l'any anterior, a 4.382 persones, quasi el doble que el 2022. Aquest augment s'explica per l'increment de les atencions que han pogut realitzar en hospitals --11.293 atencions, un 50% més que l'any anterior--, amb l'aixecament d'algunes restriccions que va portar la COVID-19, i l'aposta pels tallers, que han sumat 2.898 atencions, un 80% més que el 2022.

AJUDES ECONÒMIQUES

   Per la seua banda, les treballadores socials van realitzar 3.180 atencions per a afrontar l'impacte socioeconòmic del càncer, el doble que l'any anterior. Entre els serveis prestats, han augmentat un 67% les gestions d'allotjament per a aquelles persones que es desplacen per a rebre tractament i, enfront de la tendència inflacionista, han repartit 257 ajudes econòmiques d'emergència, un 50% més que l'any passat, per valor de 260.000 euros. Les famílies amb un membre amb càncer assumeixen despeses valorades entre 150 i 300 euros durant el transcurs de la malaltia.

   A més, des de l'Associació també cerca aconseguir el benestar físic integral dels pacients en sessions de pilates, ioga i dansa adaptada, entre altres activitats físiques, i tallers de sexualitat i nutrició. Aquest servei ha aconseguit 7.005 atencions el 2023, un 160% més que l'any anterior.

    Una de les persones que va rebre ajuda el passat any per l'associació és Toader Frunza, de 51 anys, que va ser diagnosticat de càncer de còlon el 20 de gener del 2023 quan es va presentar en Urgències de l'Hospital de Requena afligit d'uns forts dolors i que va atribuir a una úlcera o una gastroenteritis. A les dues hores estava sent intervingut. El càncer estava començat l'estadi IV. "Va ser brutal per a mi, per a la meua família, per a tot el meu entorn. La vida ens va canviar totalment, se'ns va posar potes enlaire, emocional i econòmicament", rememora.

   Ell es va quedar amb 800 euros en estar de baixa de les dues ocupacions que tenia. La seua dona va entrar en una forta depressió, era incapaç d'eixir de casa i va perdre el seu treball. Va ser la psicòloga de l'hospital qui els va recomanar acudir a l'AECC per a rebre ajuda especialitzada i des de València els van derivar a la seu d'Utiel.

   Begoña, la treballadora social, es va encarregar d'atendre l'ajuda econòmica d'urgència que precisaven per a poder fer front a la hipoteca. Sheila, psicòloga, li està ajudant "moltíssim" en els seus problemes del dia a dia. Els forts malsons no li deixen dormir, confessa. Ha perdut a tres amics de quimioteràpia i sent por que se li reproduïsca el càncer, del "què passarà demà". Li han detectat una taca en el pulmó.

   "Però a ella li puc explicar el que no puc dir a la meua dona i als meus fills. T'enfonses i només amb ella puc descarregar les meues pors. Necessitava ajuda emocional i ací l'he trobat, ha sigut una pilota d'oxigen", recalca Frunza, que comenta que ara té una altra vida, però que ha après a viure amb ella.

INVESTIGACIÓ

    Per la seua banda, l'oncólogo Antonio Llombart Cussac, membre del Comitè Tècnic de Contra el Càncer València, recalca que només amb la implementació d'hàbits de vida saludables, i l'adhesió als programes de cribratge es podrien reduir fins al 50% de casos de càncer.

    Sobre aquest tema, recalca que cal crear una "cultura de cribratge", igual que s'ha aconseguit per al de mama, per a tots els càncers ja que para de colorrectal només el 40% es realitza la prova. A més, aposta per aconseguir que en una dècada el tabac deixe de ser habitual i es veja com alguna cosa "estrany".

   Per això, el passat any l'associació va treballar amb 2.431 xiquets i 183 joves de nou centres d'educació valencians promovent l'alimentació saludable, la pràctica d'activitat física i la protecció solar, i abordant la problemàtica dels factors de risc com el tabac i l'alcohol.

   Respecte a l'abordatge del tabaquisme i els nous dispositius de consum, l'Associació ha augmentat un 19% les intervencions terapèutiques per a ajudar a deixar de fumar, amb 1.573 atencions en un any, i ha aconseguit alliberar set nous espais del fum del tabac i dels aerosols dels cigarrets electrònics. En paral·lel, ha promogut l'activitat física eixint a caminar, amb 67 rutes en les quals han participat 538 persones, el doble que l'any anterior.

   Finalment, el 2023, l'Associació ha invertit més d'1,2 de milions d'euros en projectes d'investigació, posant el focus en el talent jove. Per a seguir impulsant aquesta activitat, l'Associació celebrarà demà dijous 9 de maig el seu tradicional cuestación amb més de 110 taules distribuïdes per la ciutat de València. "Aspirem al suport de més valencians enfront del càncer per a seguir atenent a les necessitats d'aquesta malaltia", conclou Tomás Trenor.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià