Defensa de la Sanitat Pública estima el tancament del 9,95% del total de llits hospitalaris públics a la Comunitat

Archivo - Arxiu - Peu d'un malalt en un llit de la UCI
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 24 junio 2024 18:34

   MADRID/VALÈNCIA, 24 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) estima que el nombre total de llits d'hospitals públics que està previst que es tanquen aquest estiu a la Comunitat Valenciana se situe en el 9,95 per cent del total de llits funcionantes el 2022.

   FADSP ha estimat en 12.328 el tancament de llits en el conjunt del país, és a dir, el 13,7 per cent del total de llits funcionantes el 2022, atenent a l'última dada publicada pel Ministeri de Sanitat.

   Per comunitats, Extremadura (18,17%), País Basc (17,83%), Madrid (17,08%), Andalusia (15,97%), Catalunya (15,58%), Aragó (15,54%) i Astúries (15,27%), es troben per sobre de la mèdia. Els segueixen, Galícia (11,31%), Comunitat Valenciana (9,95%), Murcia (9,11%), Navarra (8,43%), La Rioja (7,64%), Castella i Lleó (7,46%), Balears (7,04%), Cantàbria (4,17%), Castella-la Manxa (4,12%) i Canàries (2,03%).

   "Com es veu, el percentatge de llits que està previst tancar en quasi totes les CCAA és clarament excessiu (no sembla que tinga justificació un percentatge superior al 5%-10% segons els casos), i per descomptat respon fonamentalment a interessos economicistas, d'estalvi pressupostari i de no substitució dels professionals que estan en vacances, i no a previsions de la demanda assistencial ni a la necessitat de disminuir les molt elevades llistes d'espera", alerta.

    FADSP advertix que es tracta de dades aproximades lloc que "hi ha una significativa absència de dades oficials ja que totes les CCAA semblen obstinades a ocultar la realitat costi el que costi", per això han hagut d'utilitzar dades arreplegades de manera extraoficial i si escau recórrer a els oferits pels sindicats. "És obvi que això suposa que les dades que s'oferixen són aproximats i que és possible que la realitat es desvie de manera important dels mateixos, probablement a l'alça", lamenta.

    Encara que admeten que la situació està motivada per les vacances del personal, des de la FADSP recorden que la decisió de tancar llits a l'estiu "sol estar basada més en l'afany d'estalvi de les CCAA que no substituïxen al personal de vacances i que no té en compte els canvis en la realitat poblacional ni en la demanda assistencial". Per aquest motiu, demana que es corregisca la situació ja que "deteriora encara més el ja deteriorat sistema sanitari públic".

   "Resulta evident que la situació ha anat canviant amb el temps i, a part de que hi ha un grup de població (que és el de més baixos recursos econòmics i majors problemes de salut) que no pot prendre's vacances, els hàbits actuals són de prendre períodes més curts de desplaçaments i més distribuïts al llarg de l'any, i d'altra banda la climatologia, amb l'augment de les temperatures i les ones de calor ha fet que existisca un augment de la demanda assistencial específica dels mesos estiuencs que ha de ser atesa", afig.

MADRID INSISTIX QUE NO ES TANQUEN LLITS

   Des de la Comunitat de Madrid, en canvi, s'ha insistit reiteradament en les últimes setmanes en què no es tanquen llits sinó que es redistribuïx en funció de les vacances del personal i aquest estiu estaran "tots els llits a disposició" dels usuaris per si fóra necessària la seua utilització.

   "Si fa falta, per necessitats, tenir a disposició tots els llits" dels hospitals madrilenys, estes "van a estar a la disposició dels usuaris, que és com ha de ser", va al·legar recentment la consellera de Sanitat, Fátima Matute.

   El director general de Recursos Humans i Relacions Laborals del Servei Madrileny de Salut (Sermas), Miguel Ángel Rodríguez Roiloa, va apuntar esta mateixa setmana que la Comunitat té previst un programa de suplències per a aquest estiu que contempla 20.667 mensualitats per a cobrir els períodes vacacionals del personal que exercix en els diferents nivells assistencials del Servei Madrileny de Salut (Sermas).

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià