Educació desenvolupa un curs de formació del professorat perquè les científiques tinguen més presència a les aules

Publicado: jueves, 28 abril 2022 11:21

   VALNCIA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport est desenvolupant un curs de formació del professorat amb el títol 'Una cincia amb científiques per a l'aula' a través del CEFIRE, centre específic dedicat a l'mbit científic, tecnolgic i matemtic. La proposta s'emmarca en el projecte europeu Erasmus + CA201 Women's Legacy, que la prpia Conselleria lidera i que coordina la investigadora Ana López-Navajas.

   'Una cincia amb científiques per a l'aula' consisteix en un curs pilot de 30 hores de durada que s'imparteix de manera online i que es dirigeix al professorat d'Educació Secundria. Per al seu disseny, en el qual s'ha estat treballant durant prop d'un any, s'ha comptat amb la collaboració de professionals de totes les matries STEM: matemtiques, biologia i geologia, física i química, tecnologies i informtica.

   Iniciada el passat 23 de mar, en aquesta primera edició estan participant un centenar de docents de centres educatius valencians: "La finalitat no és només donar a conéixer científiques, sinó sobretot transformar i ampliar el concepte de la cincia, així com oferir instruments per a incloure-les en la prctica docent. Aquest enfocament prctic és el que permetr un canvi real des de les aules", ha explicat en un comunicat Ana López-Navajas.

   Ara, l'equip del projecte europeu Women's Legacy es dedicar a millorar el curs a partir d'aquesta primera experincia i a adaptar-ho a més nivells educatius, com el professorat universitari de msters de Secundria. A més, la intenció és que s'impartisca en altres autonomies i en pasos com Itlia, Litunia i Esccia.

   Aquesta formació és el primer producte intellectual del projecte europeu Erasmus + CA201 d'innovació educativa Women's Legacy liderat per la Conselleria d'Educació, que el seu objectiu és que les contribucions de les dones en la histria i la cultura formen part dels continguts educatius. Així, el curs quedar a disposició pública perqu qualsevol institució educativa puga oferir-lo al professorat.

   Es completar amb altres quatre productes intellectuals realitzats per l'equip de Women's Legacy: un banc de recursos amb activitats, indicacions i informacions sobre les dones i les seues contribucions, juntament amb tres catlegs d'obres i fragments d'autoria femenina en música, literatura i art.

   Tot a es presentar divendres que ve 6 de maig en Els Arts, en un acte dirigit a professorat de l'mbit estatal i representants d'institucions educatives autonmiques, estatals i internacionals. Aquests productes intellectuals també es publicaran en format digital i gratut prximament en la web del projecte.

WOMEN'S LEGACY: PROJECTE EUROPEU ERASMUS + CA201

   El projecte europeu Women's Legacy d'innovació educativa Erasmus + CA201 es va iniciar en 2020 amb una durada de tres anys. Ho lidera la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i participen nou socis valencians, d'Itlia, Litunia i Esccia. Aquesta associació estratgica per al desenvolupament de la innovació educativa en l'mbit europeu est finanada amb 361.755 euros pel programa europeu Erasmus +.

   Entre els socis de Women's Legacy, que coordina Educació de la Generalitat, destaquen els servicis d'educació del Glasgow City Council, l'ajuntament de la ciutat més gran d'Esccia; les universitats de Valncia i Vilna; i el IAL Nazionale - Innovazione Apprendimento Lavoro, la major xarxa italiana d'empreses socials que treballen en formació professional i formació contínua.

   Els altres cinc socis d'aquest Eramus+ són El Legado de las Mujeres, una associació espanyola de professorat per a donar visibilitat a les dones en els continguts d'Educació Secundria; l'Escola Sindical de Formació Melchor Botella d'Intersindical Valenciana, i dos centres educatius de Secundria, el IES Benicalap de Valncia i l'IS Luigi Einaudi d'Itlia.

   El projecte va nixer com a resposta europea a la necessitat comuna d'oferir instruments d'intervenció didctica que servisquen per a corregir la visió androcéntrica de la cultura transmesa en l'educació i recuperar el patrimoni cultural europeu d'autoria femenina ocultat, introduint una perspectiva cultural més completa en els continguts educatius.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià