El projecte rep un dels Premis Doctor López Trigo que concedix la Fundació d'Investigació del General de València
VALÈNCIA, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -
Les investigadores i professores del Departament d'Infermeria de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) Marta Lluesma, Laura García Garcés, María Inmaculada Sánchez i Raquel Carcelén participen en el primer estudi quantitatiu sobre els beneficis de la micropigmentació o tatuatge del mugró en la imatge corporal de les dones mastectomitzades a causa del càncer, després d'una cirurgia de reconstrucció de la mama.
L'estudi, en col·laboració amb la infermera María Rovira, de la Unitat Funcional de la Mama del Servici de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l'Hospital General Universitari de València, ha rebut un dels Premis Doctor López Trigo que concedix la Fundació d'Investigació d'este Hospital (FIHGUV), segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.
Segons explica Marta Lluesma, vicedegana del Grau en Infermeria de la CEU UCH i investigadora principal d'aquest projecte, "la mastectomia pot afectar negativament a la percepció de la pròpia imatge corporal en les dones, la qual cosa sovint està relacionat amb la disminució de l'autoestima i la qualitat de vida".
La investigadora indica que el procés de reconstrucció mamària "no sempre pot retornar l'aspecte estètic complet dels sins, la qual cosa continua afectant a la imatge corporal i la salut emocional. El tatuatge o micropigmentació del mugró, en ser una tècnica que ajuda a simular la seua aparença, té el potencial de restaurar una part important de la identitat corporal de les pacients, contribuint a millorar el seu benestar emocional, especialment en les seues relacions de parella".
ESTUDI MULTICENTRE
Este projecte, el primer de caràcter quantitatiu, és un estudi multicèntric que s'ha començat a desenvolupar en el servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital General Universitari de València, en la consulta de Cirurgia de Mama de l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant i en l'Hospital Universitari Puerta del Hierro de Madrid.
Les participants en l'estudi responen a un qüestionari dissenyat per a mesurar totes les variables de l'estudi en tres moments: abans de la micropigmentació o tatuatge del mugró i després, als tres mesos de la intervenció i als 12 mesos. Les infermeres són el personal sanitari que realitza la micropigmentación o tatuatge del complex areola-mugró, com a complement de la cirurgia reconstructiva de la mama després de la mastectomia.
És un procediment ràpid i segur, que sol realitzar-se entre 6 i 12 mesos després de la intervenció, perquè la cicatrització finalitze i la mama s'estabilitze. "Este procediment innovador està guanyant popularitat i la seua demanda és creixent, per la qual cosa és necessari realitzar estudis que avalen en l'evidència científica els beneficis d'esta pràctica", destaca Marta Lluesma.
L'estudi pretén determinar fins a quin punt la restauració de l'aspecte dels pits de les dones que han patit càncer de mama "pot contribuir a una millor percepció de si mateixes, afavorint un major benestar emocional i psicològic i reduint possibles sentiments d'incompletitud".
Un altre aspecte de l'anàlisi és la sexualitat i la interacció sexual en les relacions íntimes de les persones mastectomizadas, que poden veure's afectades per la pèrdua dels sins. Segons la Societat d'Oncologia Mèdica, el tumor de mama va ser el més diagnosticat en 2020. Només el 2023 es van detectar més de 35.000 casos de càncer de mama a Espanya.
PREMI DR LÓPEZ TRIGO PER SEGONA VEGADA
El projecte 'Impacte de la micropigmentación del complex areola-mugró en dones mastectomitzades' ha rebut un dels cinc Premis Doctor López Trigo que concedix la Fundació d'Investigació de l'Hospital General Universitari de València (FIHGUV).
El premi té una dotació de 9.500 euros per a finançar el desenvolupament de la investigació. Esta és la segona ocasió en la qual les investigadores del Grup en Cures d'Infermeria de la CEU UCH reben este premi: el seu estudi sobre ús de realitat virtual per a reduir la por i la sensació de dolor en la vacunació infantil, publicat en 'Journal of Clinical Nursing', una de les millors revistes científiques de l'àmbit de la Infermeria, va rebre també el Premi Doctor López Trigo de la FIHGUV en la convocatòria del 2020.