Actualizado 5/3/2009 18:11:58 +00:00 CET

5 famílies de dependents denuncien "desemparament i invisibilitat" davant de "menyspreu" d'un Consell que els "ignora"

VALÈNCIA, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

Cinc famílies valencianes han donat hui a conèixer la seua situació de "desemparament" i "invisibilitat" davant del silenci de la Generalitat que porta a prop de dos anys "ignorant" les sol·licituds perquè es reconega el grau de dependència dels seus cercles pròxims i reben l'ajuda que necessiten per a poder atendre'ls adequadament. Tot i les reclamacions interposades "només" reben "la callada" per resposta, sense cap tipus de notificació que els informe de la situació del seu expedient, han lamentat.

Així ho han manifestat hui diversos familiars de persones dependents en roda de premsa juntament al responsable de polítiques socials de FSP-UGT PV, Toni Femenia i la secretària d'Igualtat de FSP-UGT PV, Rosaura Pérez, qui ha subratllat que "en el tercer any de vigència de la llei de dependència, el Consell continua amb el seu boicot" a la normativa, el que, segons ha dit, ha convertit a la Comunitat en la de "menys sol·licituds presentades, menys dictàmens realitzats, i menys ajudes concedides", ha afirmat.

En concret, i segons dades de la pròpia Conselleria de Benestar Social, s'ha concedit l'ajuda per dependència al 48% de les sol·licituds, mentre el 52% seguix esperant una resposta, fins i tot des de fa a prop de dos anys, ha lamentat. Així, "el Consell està incomplint la llei" ja que, segons el decret amb el qual ell mateix la va desenvolupar, "en 9 mesos després de la sol·licitud, les persones haurien de rebre una notificació" sobre la seua acceptació o no i "cobrar la prestació" si així s'estima, ha explicat Pérez.

Tot i això, "milers de persones" en la Comunitat no han rebut cap comunicació, un "menyspreu" cap a estes persones que deixen el treball per a cuidar als seus familiars, venen el seu patrimoni per a poder ingressar-los en residències o per a pagar a algú que els ajude amb ells, ha insistit la responsable sindical.

Per a Rosaura Pérez, l'empresa AVASA creada per la Conselleria de Benestar per fer les gestions de la Dependència és un "mur de contenció per a eximir de responsabilitats" a la Conselleria que "ha volgut fer un model paral·lel als servicis socials".

Davant d'esta situació, el responsable de polítiques socials de FSP-UGT PV, Toni Femenia, ha demanat a la Govern valencià que "complisca la llei" i ha reivindicat la seua intenció de "combatre la invisibilitat d'estes persones que no tenen veu", els cuidadors, que s'enfronten amb "sentiments de desesperança, soledat" i la sensació que l'administració autonòmica els "falta al respecte".

Femenia ha qüestionat així la política de les famílies del PP a qui ha acusat d'estar "sembrant el desagraïment entre generacions" i "negar" als fills la possibilitat de cuidar dels seus progenitors, pel que ha exigit al president de la Generalitat, Francesc Camps, que considere a les famílies valencianes com les seues "prioritats".

Durant la roda de premsa, diversos familiars han exposat els seus casos, alguns esperant que se'ls notifique el reconeixement del grau de dependència dels seus cercles pròxims, altres esperant que es materialitze un pla individual d'ajuda, i tots ells "sense resposta" per part del Govern valencià, des de fa gairebé dos anys.

Segons la seua opinió, el Consell els està "donant llargues", mentre ells realitzen importants desemborsaments que ronden els 1.500 euros per a pagar residències, o modifiquen tota la seua gira en funció del seu familiar, renunciant a la seua feina o a dedicar temps als seus fills, per a dedicar-se en exclusiva als seus familiars dependents, amb parkinson, alzeheimer, discapacitat física i psíquica, o demència vascular, com en ests casos, i que necessiten a algú al seu costat "les 24 hores", han indicat.

A més, ocorre que, físicament, els resulta gairebé impossible poder carregar físicament amb ells a soles per canviar-los, banyar-los o acostar-los o portar-los a passejar perquè ens es queden reclosos a casa, han lamentat.

colaboracio