Actualizado 05/02/2010 11:54 CET

Gecen exigix mesures preventives i no només estudis sobre les emissions de radó en la Marjal de Peníscola

CASTELLÓ, 5 Feb. (EUROPA PRESS) -

El grup ecologista Gecen ha exigit hui mesures preventives i no només estudis a mitjà termini sobre les emissions de radó en la Marjal de Peníscola doncs, segons ha dit, "la principal causa d'estes és la degradació de l'aiguamoll".

Segons ha dit, "el fet que el Ministeri de Medi Ambient i la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge vaja a interessar-se a analitzar les causes que han provocat les emissions de radó són actuacions que considerem útils, sempre que vagen acompanyades de mesures preventives".

"Les mesures preventives han de protegir a la població de qualsevol risc, ja que l'esmentat gas és potencialment perillós, i considerem que per a això els ciutadans han de ser informats, sense alarma, però amb claredat", ha afegit.

Els ecologistes han destacat que "si, tal com s'apunta en els estudis previs, les emissions són degudes a modificacions hídriques per causes antròpiques que provoquen la salinització de l'aiguamoll, exigim que es treballe de manera immediata en la recuperació hidroecològica de la zona humida".

Sobre esta qüestió, han aclarit que "la salinització de l'aigua provoca que el radó es desprenga de la ràdio, circumstància que no ocorre amb l'aigua dolça", i han afegit que "els bombaments per a la construcció d'edificis al costat de la Marjal, la proliferació de pous, abocaments, el desviament de sèquies i canals, entre d'altres, han provocat modificacions hídriques que han pogut influir en el comportament químic de la Marjal de Peníscola tal, com apunten els estudis previs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)".

Gecen considera "imprescindible" evitar qualsevol nova afecció al funcionament hídric natural de la zona humida i ha exigit un pla de recuperació i de gestió de les aportacions hídriques "que evite la intrusió marina i els problemes que, com el radó, deriven d'això, segons assenyala la comunitat científica".

colaboracio