Impulsen la creació d'un nou circuit escènic entre la Comunitat Valenciana, Illes Balears i Catalunya

Jornades professionals Tránsit
AVETID
Publicado: jueves, 8 junio 2023 15:23

   CASTELLÓ, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Representants d'arts escèniques de les Illes Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana van a impulsar la creació d'un nou circuit escènic entre els tres territoris que "fomente el trànsit dels espectacles , de la creació, l'autoria i les residències".

   La iniciativa és fruit de les jornades professionals Tránsit, celebrades aquesta setmana en el Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana.

   Les jornades, que han reunit cas un centenar d'assistents, han sigut coorganitzades per l'Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (Avetid) i la Xarxa Alcover, amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I i la Delegació de Cultura de l'Ajuntament de Castelló.

   'Trànsit. Teatre als Illes Balears, Catalunya i País Valencià' ha permès, en primer lloc, "radiografiar les manques i necessitats que companyies, espais i creadors en llengua catalana tenen".

   Per a aconseguir-ho, expliquen els responsables de la iniciativa, representants dels tres territoris han format part d'unes taules de debat, treball des d'on s'ha examinat l'estat actual de la circulació escènica pública i privada, i on s'ha fet un mapatge de les ferramentes disponibles per a potenciar la creació i autoria entre els territoris.

   En aquest sentit, tal com apunta el codirector de la trobada, Joanfra Rozalén, "s'han destacat molts aspectes que ara cal digerir, com la sobreproducció teatral, que es pot enllaçar en molts aspectes directament amb la precarietat".

   També ha aparegut la necessitat de trobar un camí conjunt per a la creació i per al moviment del talent, ja que és important que el que succeïsca ací arribe també a altres llocs.

XARXA ALCOVER

   "I hi ha una ferramenta en marxa, com és Xarxa Alcover, que ha de tindre una gran transformació per a poder acollir el major nombre d'agents i comptar amb l'empresa privada i les associacions que la representen", afig.

   ll trobada, històric no tan sol pel volum sinó també per la diversitat de participants, era la primera vegada que es produïa, ha sigut el tret d'eixida, però fa falta un poc de temps.

   Els professionals participants que han format part de la trobada pertanyen al Circuit Cultural Valencià; Atapib, Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears; Institut Ramon Llull; Institut Valencià de Cultura; al Departamento de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Aveet, Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors teatrals; ADIB, Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears; Xarxa de Centres de Creació de Balears; Xarxaprod, Xarxa d'espais de producció i creació de Catalunya; Ciatre, Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya; Adetca, Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya; Illescena, Associació d'Empreses Balears d'Arts Escèniques i Avetid i Xarxa Alcover.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià