Joan Enric Lluna recupera en un disc dos ballets de Martín i Soler 242 anys després de ser creats

Archivo - Arxiu - Cultura.- Impulsen un projecte de "recuperació i reivindicació" de Martí i Soler que posa el focus en els seus ballets
JOAN ENRIC LLUNA COMUNICACIÓ - Archivo
Publicado: miércoles, 27 diciembre 2023 12:21

   VALÈNCIA, 27 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El músic valencià Joan Enric Lluna ha publicat el disc 'Un viatge a Nàpols', un treball en el qual inclou 242 anys després de ser creats els ballets 'La bella Arsene' i 'El rapte de les savines' del compositor Vicente Martín i Soler, amb el segell ARIA classics.

   El també clarinet solista de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, formació titular del Palau de Les Arts; director i fundador de l'agrupació Moonwinds Simfònic, i professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i del Trinity College de Londres, impulsa des de fa anys un projecte de recuperació i reivindicació de l'obra de Martín i Soler, "reconegut compositor coetani de Beethoven, Haydn i Mozart i el predilecte del públic europeu de l'època", segons els experts.

   Vicente Martín i Soler (València 1754 - Sant Petersburg 1806), conegut popularment com Martini el Spagnolo, Martini il Valenziano o el Mozart valencià, va gaudir d'un gran prestigi internacional per les seues òperes i ballets. A Madrid, Nàpols, Viena, Sant Petersburg i Londres va tindre molt èxit. La seua música, amb més de 30 òperes i més de 16 de ballets, va ser molt apreciada pel públic contemporani i monarques com Carlos IV d'Espanya, Fernando IV de Nàpols, José II de l'Imperi Germànic i Catalina II de Rússia, que li va nomenar director de la seua Òpera.

   El nou treball discogràfic de Lluna, que estarà publicat en les principals plataformes digitals del món a partir del 7 de gener, "posa en valor l'obra d'una de les figures més rellevants de la música i arreplega un concert en directe en el qual Lluna, al capdavant de Moonwinds Simfònic, va oferir el programa homònim en el que va suposar l'estrena mundial, molt celebrat pel públic, de la versió simfònica d'aquestes obres interpretades en l'Auditori de Castelló, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura (IVC) de la Generalitat Valenciana el 16 de maig passat".

   Joan Enric Lluna ha manifestat que "aquest àlbum forma part d'un treball d'investigació i musicològic que persegueix rescatar de l'oblit l'obra i la figura de Martín i Soler", així com "difondre les seues composicions inèdites, especialment dels seus ballets".

   El músic ha subratllat que "és molt emocionant poder presentar aquest disc per a donar a conéixer, 242 anys després de ser creades, dos grans obres que formen part del nostre patrimoni musical i d'un compositor de referència".

   Així mateix, ha ressaltat la col·laboració del musicòleg Robin Sansen i "la magnífica tasca de producció de Fernando Arias", director d'ARIA classics i enginyer de so, a més d'expressar el seu "agraïment a Javier Briongos i Miotta & Molière per l'edició de les partitures".

   El projecte que desenvolupa Lluna té com a objectiu "dignificar i potenciar el coneixement de la música de Martín i Soler tant en la seua publicació com en la seua interpretació, perquè forme part de les programacions de teatre i sales de concert nacionals i internacionals".

   Les accions i iniciatives en les quals treballa són la realització d'edicions crítiques sobre la base dels manuscrits originals, prendre decisions sobre l'orquestració, correcció d'errors i altres assumptes purament musicològics; presentar en concert les obres; gravar les composicions, i portar els ballets als teatres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià