Joan Seguí torna a la direcció de l'ETNO amb un projecte que advoca per investigació i "òptica universal"

Joan Seguí, director de l'ETNO
RAQUEL ABULAILA
Publicado: martes, 28 marzo 2023 16:24

   VALNCIA, 28 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Joan Seguí, director de l'ETNO.Museu Valenci d'Etnologia entre els anys 2008 i 2014, ha sigut escollit com a nou director d'aquest museu propietat de la Diputació de Valncia, després de la jubilació de l'anterior responsable, Francesc Tamarit, que ha ocupat el crrec des de l'any 2015.

   La nova etapa de la institució cultural s'encara des d'una situació institucional consolidada, amb una nova i recent exposició permanent denominada 'No és fcil ser valenci o valenciana', i amb la nominació de L'ETNO als premis EMYA a millor museu europeu de l'any.

   En paraules de Seguí, "el fet d'estar nominats demostra amb escreix el treball fet per Francesc Tamarit i el seu equip els últims anys". "Voldria que eixe treball fOra el punt de partida d'aquesta nova etapa de L'ETNO", ha postillat.

   El projecte que planteja Joan Seguí parteix d'una visió que té dos vessants. D'una banda, la que vincula a L'ETNO amb l'objectiu de conservar, investigar i difondre el patrimoni etnogrfic valenci, tant material com a immaterial.

   Per un altre, l'objectiu de treballar amb eixe patrimoni per a oferir reflexions que tinguen un d'ptica universal. La idea és continuar treballant perqu L'ETNO, des de la cultura popular valenciana, siga un museu capa de proposar temtiques que, més enll de connectar amb "l'actualitat", puguen ser reconegudes per un ventall ampli de públics, siguen locals o forans.

   En la línia de renovació que estan desenvolupant altres institucions museístiques, la proposta de la nova direcció és insistir en el paper del museu com un agent d'acció social.

   Un agent que treballa des dels postulats terics de l'antropologia, la disciplina que li és prpia al museu, per a construir discursos atractius i útils per a un públic el més ampli possible.

   Així les coses, el treball amb les memries conflictives, la implicació en la recuperació i el coneixement dels sabers tradicionals i la seua relectura des de postulats de sostenibilitat contemporanis, l'acció del museu com a agent i espai on les persones poden trobar oci i fer dileg, per també acolliment i fins i tot ben estar, són algunes dels vessants d'acció que es planteja incentivar.

   Així mateix, dos pilars essencials de l'ETNO, com són la collecció i el territori, estan igualment presents en el projecte que vol impulsar la nova direcció. La collecció, destaquen, en tant que és la més important de la seua tipologia en terres valencianes. Un conjunt molt representatiu de les formes de vida i la visió del món de la societat valenciana, i que és necessari continuar investigant i difonent.

INTERCANVI D'EXPERINCIES

   Resulta "clau" en aquesta nova etapa la voluntat de treballar per a fer-la accessible, no solament als investigadors, sinó també a la ciutadania, atés que la seua tipologia --sovint molt fcil de reconéixer-- facilita el dileg i l'intercanvi d'experincies i coneixements entre els professionals del museu i el públic.

   Quant al territori, alludixen a la vinculació institucional del museu amb la Diputació aferma el seu treball amb els pobles. En aquest sentit, l'xit aconseguit per la Xarxa de Museus Etnolgics (Etnoxarxa) els últims anys (amb quasi 30 museus de la província adscrits), representa una base slida sobre la qual construir noves dinmiques de collaboració que han d'incloure necessriament l'enfortiment del treball tcnic en xarxa i la creació de noves ferramentes compartides de gestió i difusió de les colleccions.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià